Наскоро столичната школа "Развитие на млади футболисти" се сдоби с

...
Наскоро столичната школа "Развитие на млади футболисти" се сдоби с
Коментари Харесай

Столична академия инвестира в уникален футболен софтуер

Наскоро столичната школа "Развитие на млади футболисти " се снабди с новаторски програмен продукт от Германия, който да подкрепя интелектуалното развиване на децата им. Системата се споделя Exerlights и дойде във ФК "Развитие на млади футболисти " предишният месец.

Тази система се появява за първи път в България и буди интерес по отношение на това каква е степента на приложение измежду децата. За задачата разговаряхме с треньорите в клуба Радослав Симеонов и Велизар Христов, които ни описаха в детайли за Exerlights.

Това е програмен продукт, създаден напълно с концепцията за развиване на интелекта на играчите. В основата на концепцията е зрителната ориентировка и вземането на съответни решения в новосъздалите се обстановки. Футболът е игра с неповтарящи се игрови епизоди. Разнообразието води до все по-големи условия към менталните благоприятни условия на играчите.

Нито едно персонално и отборно качество не може да бъде осъществено, без действителна оценка на обстановката. Именно това прави системата Exerlights - симулира изцяло действителни игрови обстановки и по този начи слага нови стандарти в подготовката на един тим.

Основните качества, които развива софтуерът са експедитивност на менталната реакция, респективно на физическата такава. Също по този начин усъвършенства пространствената ориентировка посредством голям брой когнитивни провокации пред всеки футболист.

Неимоверно се усъвършенства връзката сред играчите и създаване на доверие посред им. Това непроменяемо води до вземането на доста на брой и изискуеми съответни решения, от чиято стойност се дефинира изходът от обособени епизоди в мача.

Приложенията на системата Exerlights са неограночени и могат да подкрепят и моделират подготовката както на цялостен тим, по този начин и на всеки обособен състезател. Успешно се повлияват освен менталните качества, само че и физическите и тактическите особености.

Чрез системата Exerlights, ние имаме цялостен надзор над фундаментите на играчите си и сме щастливи да създадем учебно-тренировъчния им развой още по-пълноценен и целеустремен.

- Колко постоянно може да се ползва и под каква форма?

- Стилът на работа в нашата школа разрешава потреблението на Exerlights всеки ден, тъй като на всяка подготовка има повече от един треньор. Екип сме и по този метод можем да разделим групата на две - едните да работят със софтуера, а другите да извършват друга задача. След това групите сменят функциите си. По този метод не се губи плътността на подготвителния развой, а в противен случай. Почти постоянно го използваме в игрови форми. Според нас децата се учат от играта. Упражненията от конус до конус не са неразрешени при нас, само че в голяма част от времето нашите принадлежности за реализиране на задачите са игрови форми в лимитирани, моделирани пространства с малцина играчи и условия, които да подкрепят, а не да затрудняват децата ни.

- Какви са усещанията ви? Подходяща ли е системата за всички възрасти? В България още я няма на никое място, а вие я прилате на деца.

- Exerlights е метод на мислене и реагиране. На отношение към играта. На различаване на обстановката. Възрастта не е определяща. Ако един треньорски екип знае какво желае да реализира и го съобрази с възрастовите особености на децата си, то тогава няма бариери. Обхватът на приложение е толкоз огромен, че няма да ни стигне идната година, с цел да осъществяваме всичките си хрумвания посредством софтуера. Това ни кара да се усмихваме всеки ден.

- Освен Exerlights, употребявате и други технологии за мониторинг на представянето. Това значи ли, че разчитате напълно на актуалните технологии за построяването на своите ученици.

- Категорично, не. Да, прилагаме най-съвременните трендове, които взаимстваме от най-хубавите места по света, само че в основата на нашата активност е човешкият фактор. Имаме страховит екип със мощна връзка между тях. Заедно изготвяме подготвителните сесии на всички набори, съобразавайки се напълно с методиката, която сами си съдадохме в продължение на повече от година. Всяко едно дете има персонален футболен профил и здравен картон, в които се нанасят данни, сондирани от мненията на повече от един треньор. Смятаме, че груповият способ на работа, подпомаган от най-високите модерни технологии е подобаващ път в построяването на готови млади футболисти.

- Какъв е пътят пред ФК "Развитие на млади футболисти "? Какво да чакаме в близко бъдеще?

- Не очаквайте грандиозни неща. Това са деца, пред които има доста дълъг път. Ние ще се стремим да сме покрай тях постоянно и да ги поддържаме посредством новаторски способи и подходи. Към момента имаме представителни набори във възрастите от 2006 до 2009 година Екипът от хора, зает с тях се състои от 9 индивида - основни треньори, треньор по създаване на техниката, треньор на вратарите, кондиционен треньор, кинезитерапевт, вложител, отговорник по счетоводната активност и човек, който реализира нашите контакти с други школи, участия в шампионати и медийни изяви. Всеки един от тях извършва задания, които са ориентирани напълно към развиването на младите ни футболисти.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР