Наскоро Русия отдаде заслужена почит на най-чаровния и обаятелен актьор

...
Наскоро Русия отдаде заслужена почит на най-чаровния и обаятелен актьор
Коментари Харесай

Известна руска актриса зачеркна името на българския си родител

Наскоро Русия отдаде заслужена респект на най-чаровния и неотразим артист Александър Абдулов, който щеше да навърши 65 години, в случай че беше жив. Почти през целия ден малките екрани в Русия посочваха филми с Абдулов в основната роля, мемоари на неговите най-близки хора и, несъмнено, на щерка му Ксения Алфьорова-Абдулова. Тя не съумя да прикрие болката си, до момента в който говореше за това какъв брой прелестен татко е бил за нея Абдулов, по какъв начин като поискала една играчка, той й купувал цялостен боеприпас от играчки, по какъв начин се забавлявали двамата и, че той си остава за нея най-хубавият татко в света. Само че същинският татко на Ксения е българин. И тя не споделя нито дума за него…

Историята, която свързва младата и красива актриса с България, е още от 70-те години на предишния век. Тогава нейната майка Ирина Алфьорова е към момента начинаеща актриса и се е снимала единствено в една епизодична роля… Нейната фантазия да стане актриса, към този момент се реализира…

В края на 70-те и началото на 80-те години Ирина Алфьорова към този момент е на върха на славата си. Красива, дръзка и търсена актриса, тя настойчиво крие обстоятелството, че въпреки и за малко, е живяла с българин, че му е родила щерка в София и, че незабавно, като от пожар, е избягала от България с кърмаче на ръцете.

Бурният любовен разказ сред Ирина и българина Бойко Гюров

е съвсем мълниеносен. Тя към този момент е с впечатляващи функции в киното и театъра, а той е посланик и предприемач. В началото с нея се сближава синът на тогавашния български дипломат в Москва, Иван Жулев, само че тя се влюбва в неговия другар Бойко Гюров, също наследник на посланик. Алфьорова не е московчанка, родена е и расла на север.


Майка и щерка

„ Докато живеех в Новосибирск, споделя в едно свое искрено изявление актрисата, растях стройна и красива, а момчетата ме преследваха на тълпи. Бях вярно възпитано момиче – ходех на срещи с момчета, само че не допусках никого от тях покрай себе си. Когато дойдох в Москва, се случи по този начин, че безпаметно се влюбих в българин…”. Приятели на актрисата настояват, че любовта сред двамата е пламнала безусловно от пръв взор. Те се пробвали да внушат на Ирина, че българинът не й подхожда, че той мисли по доста по-различен метод от нея, само че на любовта очите са слепи. А и в ония години в Русия настойчиво вървял слухът, че всички българи, които работят или са близки до посолството, са доносници на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Нижели се тези тревожни години, когато било най-добре да си нямаш работа с тези на злокобната „ Лубянка”. Скоро след запознанството им Ирина схваща, че е бременна и бърза да зарадва обичания си. Той не се отхвърля от бащинството.

Спретват огромна, съобразена с съветските традиции женитба

и скоро по-късно отпътуват за София, където се ражда Ксения. Хората, с които актрисата поддържа връзка в Москва обаче, са уверени, че Ирина скоро ще се върне при тях. По този мотив един от най-хубавите й другари, режисьорът Йосиф Райхельгауз, при който към този момент се е снимала Ирина, споделя:

„ Когато Ирина се срещна с българина, ние непосредствено й казахме, че не го харесваме. Тогава времената бяха такива, че ние живеехме „ зад желязната завеса и всяко излизане, даже и в социалистическа страна, се считаше за изменничество. И на мен ми предлагаха да работя зад граница, само че бях заставен да се откажа, тъй като знаех, че следствията ще са прекомерно неприятни за мен. И внезапно наша актриса с бъдеще, наша надарена и интелигентна другарка, се дами за чужденец. При това нейният фаворит не е артист, не е художник и не е публицист, а посланик. По това време се смяташе, че всички българи, които работят в посолството, са доносници на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Въпреки това ние, приятелите на Ирочка, отидохме на тяхната луксозна женитба, с цел да им пожелаем благополучен и дълъг живот, въпреки че изобщо не вярвахме в тази красива, сантиментална история. Убедени бяхме, че става въпрос за една първична, възторжена обич, която бързо ще се изпепели. Както и се случи, сред впрочем…”
Алфьорова и Гюров живеят в София, само че нямат публично подписан брак, а и Ирина не е изключително въодушевена от такава концепция. Гюров, посланик и предприемач, извънредно ангажиран човек, е безапелационен, че мястото на брачната половинка е в къщи, при децата – „ Никакъв спектакъл, никакво кино!”, декларира той! „ Това безусловно ме умъртви, ще каже по-късно актрисата на майка си, с която споделя всичко, а и характерите ни бяха на двата полюса на разбирателството… Любовта ни отшумя бързо!”

Рускинята е красива, надарена и със свободен манталитет

Тя не може и не желае да остане затворена в софийския дом на брачна половинка си. Решението да избяга с пеленачето си от България, взема бързо и се връща в Москва. Оставя невръстната Ксения на грижите на майка си и на баба си и стартира да търси своето място под слънцето. Тръгва безусловно от нулата, само че кариерата й се развива стремително. Няма никакво време и опция да се занимава с дребната си дъщеричка. А за любовната си случка с Гюров не желае и да си спомня, като изцяло прекъсва връзката си с България.

За разлика от майка й, която постоянно звъни по телефона в София и споделя на родата на дипломата по какъв начин пораства дребната Ксения. Българските баба и дядо на Ксюша даже я канят да им отиде на посетители с момиченцето, само че тя не смее даже да каже на Ирина, че поддържа връзка с България и по този начин гостуването не се реализира. Година по-късно връзката сред двете фамилии е прекратена изцяло. Българските баба и дядо на Ксения не знаят по какъв начин пораства внучката им, към този момент не получават и нейни фотоси. А през това време Ирина съумява да се влюби в нашумелия с известността си актьор-красавец Александър Абдулов и става негова брачна половинка. Той освен приема Ксения като своя щерка, само че даже я осиновява. Дава й дава името си, а в дома им е неразрешено да се приказва за същинския й татко.

Ксения научава тайната на майка си чак когато става на 20 години

само че не изгаря от неспокойствие да се запознае с биологичния си български татко, въпреки че продължава да носи името му – Гюрова. Днес Ксения е известна телевизионна водеща и се снима във филми, само че се подписва единствено с семейството на майка си – Алфьорова. А Гюрова употребява, единствено като псевдоним и то доста рядко. Години наред не желае да се срещне с татко си. Това обаче въпреки всичко се случва преди известно време, когато тя, дружно със брачна половинка си, известния съветски артист Егор Бероев, идва по работа в България. Срещата се състои в София. По време на тази среща и двамата са смутени. „ В началото не знаехме какво да си кажем”, споделя Ксения,” след толкоз години, през които даже не съм знаела, че имам татко българин, е мъчно да се организира естествен разговор. Но в този момент е по-различно – чуваме се с него и с децата му Анна и Стоян, виждаме се, само че рядко. Имаме едни изцяло естествени, човешки отношения…”.

Бойко Гюров, както и преди, живее в София, занимава се с бизнес, женен е за българката Елена Гутева – Гюрова, раждат им се щерка Анна и наследник Стоян.


Бойко Гюров със сина си Стоян

Анна и Ксения имат изключителна външна аналогия

Въпреки че не се виждат постоянно, те непрестанно контактуват в обществените мрежи. Когато попитат Анна дали си наподобяват и по темперамент с съветската си сестра, тя е безапелационна: „ Да, на осанка доста си приличаме, само че по характери сме радикално разнообразни. Ксюша е спокойна, тиха и постоянно се усмихва, а аз съм нейната диаметралност. Аз, да вземем за пример, пуша, а тя в никакъв случай не е палила цигара и когато има опция постоянно ме укорява за това и ме убеждава да се откажа от цигарите…”.

В навечерието на отминалата Нова година националната артистка Ирина Алфьорова бе избрана за най-красива и стилна жена в Русия. Заедно със суперлативите за нейната хубост и изтънченост, за нейния несравним гений, медиите извадиха на показ и още един, незнаен до момента факт. Известен московски публицист написа, че откакто Ирина се развежда с Александър Абдулов, пътува до България и се среща с Бойко Гюров, който към момента няма семейство. При тази среща Гюров й предлага да остане при него и публично да сключат брак, само че тя отхвърля, тъй като е на върха на славата си в Русия. Убедена е, че в България няма да има подобен късмет. Днес в известния уебсайт „ Наше кино” където има публична информация за персоналния живот и за филмографията на Алфьорова, паралелно с нейната моминска фамилия в скобки стои и българската й фамилия (Гюрова).

Година откакто се връща от тази нова среща в София, съветската хубавица подписва брак с артиста Сергей Мартинов с който е щастлива и до през днешния ден. Факт е обаче, че националната артистка на Съюз на съветските социалистически републики Ирина Алфьорова, от дълго време желае да не помни тази своя българска история и е наложила строго табу по тематиката за най-близките си хора. А Ксения Алфьорова-Гюрова дава отговор по един и същи метод на публицистите: „ Моят татко е Абдулов, той ме отгледа и възпита. Дори и когато се разведоха с майка ми, той не престана да поддържа връзка с мене. Жалко, че си отиде толкоз рано…” А майка й Ирина изрично отхвърля да дава отговор на въпросите на публицистите, свързани с първата й обич: „ Не разясня тази тематика, тя е извънредно неприятна за мен и за моите близки…”. Явно обидата, нанесена й от българина, е доста жестока, с цел да зачертаят името му от живота си и родната му щерка и нейната майка…

Подготви Тодорка НИКОЛОВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР