Наскоро проведено проучване установи, че в Европа и Северна Америка

...
Наскоро проведено проучване установи, че в Европа и Северна Америка
Коментари Харесай

Да запазим дълго свежи плодовете

Наскоро извършено изследване откри, че в Европа и Северна Америка средностатистическият консуматор изхвърля като боклуци сред 95 и 115 кг храни годишно.

В по-голямата си част това са плодове и зеленчуци. Това най-често се дължи на обстоятелството, че тези артикули са най-често и бързо развалящите се.

Всеки може да понижи това разхищаване, стига да знае по какъв начин вярно да съхранява здравословните артикули. Ето по какъв начин да запазите за дълго вашите плодове свежи:

 Да запазим дълго свежи плодовете

Още на пазара избирайте свежи и пресни плодове. Ако няма да ги консумирате незабавно, купувайте недоузрели.

Голяма неточност е незабавно след покупката, плодовете да се мият. Влагата подтиква образуването на плесени, които за малко вършат плодовете негодни за консумация. Най-добре е да се мият директно преди да ги употребявате.

Ако въпреки всичко по някаква причина е неотложно да ги измиете, е добре по-късно да ги подсушите в кухненска забрадка и да ги приберете в хладилника. Внимавайте обаче те да не замърсят другите храни и да си докарате подлата бактериална зараза йерсиниоза.

 Да запазим дълго свежи плодовете

Някои плодове като бананите, динята и авокадото, отделят етилен. Той провокира бързото повреждане на останалите плодове. Ако желаете да запазите свежестта им, ги съхранявайте допустимо най-далеч от тях.

За да увеличите периода на валидност на цитрусите, то ги съхранявайте в хладилника. Вадят се към час преди приложимост. Оставени на стайна температура те са по-сочни, само че и по-нетрайни.

Ябълките, изключително в случай че не са узрели изцяло, без проблем могат да се съхраняват на фруктиера на масата, до момента в който узреят. Портокалите също, макар че сложени в хладилника те не трансформират усета си до три седмици.

 Да запазим дълго свежи плодовете

Гроздето пък е измежду плодовете, което наложително се съхранява в хладилника за оптимална прохлада. Преди да го приберете, премахнете гроздовите зърна, които не са прикрепени към стъблото и го сложете в найлонова торбичка с дупки.

Ягодите, боровинките и малините се слагат в пластмасова купа и още веднъж - в хладилника. Там е мястото и на динята, само че надалеч от другите плодове и зеленчуци.

Хладилниците с антибактериална отбрана са най-подходящи за предпазване на свежи плодове. Те имат особено защитно покритие на вътрешната повърхнина, както и уплътненията на вратите, които усилват в пъти тяхната валидност.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР