Наскоро обяви, че разширява екипа си и открива нов офис

...
Наскоро обяви, че разширява екипа си и открива нов офис
Коментари Харесай

Емпатията и личното отношение отличават предпочитаните работодатели

Наскоро разгласи, че уголемява екипа си и открива нов офис в лична постройка. Компанията е желан шеф в Германия и притегля със постоянния си бизнес модел и одобрени Agile практики. За проектите им за развиване като шеф в България беседваме с Лора Качамакова и Дани Ханке от компанията и Наталия Димитрова от, сътрудникът им в областта на PR & Employer Branding.

 Лора Качамакова, общоприет управител за България на
Лора Качамакова, общоприет управител за България на " ФИО Системс ", част от Hypoport Group

Лора, Вие сте част от компанията през цялото време - повече от 17 години. Какви тактики и образци от действителния живот можете да споделите, когато става въпрос за създаване и развиване на сполучлив екип?
Да, от началото съм в екипа на ФИО СИСТЕМС, още като студентка по информатика в Техническия университет. Започнахме с моя състудент Емил Цветков, а към този момент част от компанията беше Боян Трушев - умел програмист и на практика създател на българския офис. Заедно с Боян и Емил дадохме началото на екипите и в тази част от историята бих споделила, че постоянно е нужна и доза шанс. В нашия случай - да се срещнем с прелестни хора и програмисти, с които да стартираме дружно.
По отношение на мощните екипи, съгласно мен те са тези, в които хората споделят общи полезности, цели и цели. Екипи, в които хората си оказват помощ и споделят познания, само че също по този начин съумяват да опитват с нови хрумвания и да се учат от грешките си по пътя. Изграждането на сполучливия екип стартира с подбора, а водещ в избора на новите ни сътрудници е екипът. През годините разраствахме екипите си последователно, като благодарение на опитните ни сътрудници, изградихме гениите при нас. Голяма част от сътрудниците ни през днешния ден са почнали като студенти при нас. С днешна дата те са програмисти с доста години опит, с виновни функции в екипите си и вземат участие интензивно в подбора и въвеждането на новите ни сътрудници като техни ментори. Когато един екип е основан и формиран от хора със пристрастеност към специалността си, предпочитание да оказват помощ на останалите и да порастват като експерти и екип, мисля, че няма какво да ги спре да бъдат сполучливи и да се развиват непрекъснато.

Как решихте да построите личен офис, вместо да наемете постройка? Кои бяха основните фактори и по какъв начин избрахте местоположението?
Когато бяхме по-малки, наемахме офиси, които сменяхме с по-големи заради разрастването на плановете и екипите. Първата ни нова лична постройка беше закупена от ФИО СИСТЕМС, Германия, през 2013 година, тъй че може да се каже, че сме привикнали да работим в лична постройка от години. След като станахме част от ХИПОПОРТ през 2018 година, се сложи въпросът за нова, по-голяма и съвременна офис постройка за разрастващите се нови екипи и планове. Сградата ни към този момент е подготвена за прилагане и чакаме да се преместим там скоро. За нас е доста значимо нашите екипи да се усещат добре в своя дом, който е с вътрешен дизайн и функционалност, съобразени и с техните стремежи и потребности.
По отношение на местонахождението - още от 2009 година насам нашият офис се намира в кв. " Лозенец ", локация, която избрахме предвид на положителните транспортни връзки (вече и метро), непосредственост до центъра и факултета по информатика на СУ. Локацията беше значима за нас и при избора на новата ни постройка. Искахме да останем в региона и да не сътворяваме стеснение на сътрудниците ни с избор на напълно нова локация. Още повече че огромна част от сътрудниците живеят в региона или употребяват метрото.

 Дани Ханке, ръководещ шеф Hypoport Sofia
Дани Ханке, ръководещ шеф Hypoport Sofia

Дани, Hypoport Group е водещ шеф в Германия, измежду 1% от най-хубавите организации за работа в страната. Как съгласно Вас върви пътят към това да станете желан шеф и в България?
Българският ИТ пазар е доста конкурентен, само че ние имаме вяра, че имаме нещо, с което се отличаваме. Нашата цел в Hypoport Sofia е да станем деен член на ИТ общността тук, в София, и да бъдем дейни със личните си събития, както и да имаме лектори на най-големите конференции.
Вече имаме одобрени и опитни експерти в компанията, които желаят да дадат назад нещо на общността и да ѝ оказват помощ да пораства още повече.
Екипът ни се състои от 58 души и имаме проекти да растем с 20 до 30% през идващите години. Ключовите технологии, употребявани в компанията, са Java,.Net, C#, JavaScript, PHP.
Наскоро започнахме да организираме Meetup онлайн събития, там нашият екип може да показа своя опит. Също по този начин през идната година желаеме да участваме в някои от огромните конференции. Не единствено с наличие като фирмени щандове, а и с наши лектори.
Наскоро започнахме и нашия блог, където споделяме потребно техническо наличие в интерес на цялата ИТ общественост в България. Ще продължаваме да го развиваме, като прибавяме още публикации и включваме други членове на екипа. Разбира се, това е развой, който лишава време и основаването на работодателска марка лишава време. Все отново огромната ни цел е да бъдем освен измежду първите 1% работодатели в Германия, само че и във всяка страна, в която Hypoport развива активност.

Как избрахте Acta Verba да бъде Вашият сътрудник в плана за представянето Ви като желан шеф?
С екипа на Acta Verba започнахме да се разбираме доста добре още при първата ни среща. Те бяха освен другарски настроени и топли хора, само че и доста положителни в това, което вършат. Нашата визия и цели за това по какъв начин да се развиваме като желан шеф тук, в България, съответстваха незабавно. Опитът на Наталия и клиентите, които Acta Verba има, направиха решението доста елементарно за нас най-после. Работим дружно от малко повече от 6 месеца и това е едно доста продуктивно съдействие. Нашите полемики са постоянно открити и оценяваме, че Наталия и нейният екип постоянно дават почтена противоположна връзка за идващите ни стъпки, което е доста значимо за нас.

 Наталия Димитрова, създател и шеф на Acta Verba
Наталия Димитрова, създател и шеф на Acta Verba

Наталия, към този момент 20 години работите в областта на връзките & PR, множеството от тях с ИТ компании. Какво се откроява в партньорството Ви с Hypoport Sofia?

Това, което ни стимулира в работата с Hypoport Sofia и с всички наши клиенти, е доверието им в опита и експертизата ни в областта на PR и създаване на работодателска марка. Решението им да влагат в построяването на личен офис и в разгръщане на екипа е измежду позитивните вести, от които всички имаме потребност, и се веселя, че оказваме помощ повече хора да научат за тях.
В началото на взаимната ни работа разгледахме и анализирахме резултатите от вътрешни изследвания. Организирахме и среща с представители на екипа на Hypoport Sofia, с цел да разберем от първа ръка кои са аргументите, които ги задържат и стимулират в ежедневната им работа. Тези диалози, в които хората бяха доста открити и почтени, ни демонстрираха каква е културата в компанията.
Създадохме Employer Branding тактика, с дефиниране на целевите ни аудитории, съществени канали, през които да ги достигнем, определихме основни послания и разработихме подробен проект на дейностите ни. Удовлетворяващо е, че имаме триумф в реализацията на проекта и напредък към реализиране на авансово заложените цели.
Прилагаме прагматичен метод - подхващаме дребни стъпки, измерваме резултата им (например визити на уеб страницата, растеж в броя на кандидатурите, повишение на ангажираността и почитателите в обществените мрежи) и решаваме дали да променим или продължим с авансово плануваните интензивности.
Ние работим главно с софтуерни компании. Ползата от разработваните от тях артикули и услуги е действителна, усеща се от потребителите им всекидневно, само че визията за тяхната активност е някак нереална. Нашата работа е да покажем човешкото лице на организациите и да разкажем историите на разнообразни хора от екипите им по забавен и понятен метод.

На все по-конкурентния пазар на труда, изключително в софтуерния бранш, на какво е добре да заложат фирмите, с цел да бъдат желан шеф?
В софтуерния бранш чиновниците са привикнали да имат доста повече придобивки спрямо другите браншове. Все по-трудно е да се предложи нещо, с което дадена компания да изпъкне. Все отново, изключително след появяването на Covid, все по-ясно става, че по-голямо значение имат персоналното отношение, салдото работа/свободно време и емпатията. Хората правят оценка вникването и разбирането на потребностите им, което стана ясно и в работата ни с екипа на Hypoport Sofia, а освен предлагането на пакет общоприети придобивки или улеснения в офиса като зала за спорт или отмора.
Индивидуалното внимание към индивида като обособена персона, която е на избран стадий от живота си, става все по-важно. За някой е значимо да може да пристигна на работа по-рано и да си тръгне по-рано, с цел да вземе детето си от детска градина, или пък да има детски ъгъл в офиса (или финансова помощ за месечна такса към детска градина), за различен - да посещава конференции или профилирани курсове, да има карта за спорт или постоянна доставка на плодове в офиса, подпомагане при промяната на гумите на автомобила или други ежедневни задания, които лишават време и така нататък
Съзнавам, че е доста по-трудно да се приложи самостоятелен метод в огромните компании, които имат стотици чиновници, само че не е невероятно. Има такива, които оферират еластичен пакет от придобивки, от които човек може да си избере по отношение на потребностите си.

За мен като родител да вземем за пример е доста скъпо, че рождените дни на децата ми са избрани за дни отвън офиса - процедура, която прилагаме за чиновниците на Acta Verba от самото учредяване на компанията. Това важи и за рождените дни на членовете на екипа.

Догодина Acta Verba ще навърши 10 години, по какъв начин можете да обобщите решението си сама да започнете личен бизнес, както и оправдава ли упованията Ви той до момента?
Когато взех това решение през 2012 година, към този момент имах 12-годишен опит в разнообразни компании, измежду тях Intracom, BNP Paribas, Microsoft и " Телерик ". От една страна - към този момент имах убеденост като експерт, от друга - не знаех какво е да развиваш лично начинание, какви са рисковете, по какъв начин да планираш финансово и да имаш някаква сигурност във времето. Всеки ден не преставам да се изучавам в тази посока.
Имах вътрешната убеденост, че това е вярното решение за мен. Така и се оказа, то ми донесе опцията да осъществявам доста удовлетворяващи планове. Имаше и продължава да има и доста компликации по пътя.
Способността да намирам път към другите, да построявам взаимоотношения, учредени на акуратност, преданост и професионализъм, постоянно ми е била от изгода. Първите ни клиенти бяха хора, с които през годините бяхме работили като сътрудници, клиенти и сътрудници. Това продължава и в този момент, главно новите ни клиенти идват след рекомендации от хора, с които към този момент сме работили дружно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР