Наскоро обновен участък в северната част на Великата китайска стена

...
Наскоро обновен участък в северната част на Великата китайска стена
Коментари Харесай

Светът потресен! Великата китайска стена започна да се срутва!

Наскоро освежен сектор в северната част на Великата китайска стена се срина след седмици мощен дъжд. Като допустима причина за сриването бяха посочени и ремонтните работи върху многовековния обект, заяви " Дейли мейл ".
Срутил се е сектор от стената в непосредствена непосредственост до историческия планински проход Янмен в окръг Дай, провинция Шанси. Мястото е затворено от 22 юли и локалните туристически управляващи са подхванали незабавни възстановителни ограничения.


" Поради неотдавнашните мощни дъждове, някои региони на Янменския проход се сринаха. За да се поддържа сигурността на нашите туристи, мястото ще бъде затворено за поправки от 22 юли ", се споделя в публично изказване.
Критично настроени наблюдаващи означават, че ремонтите, подхванати на разнообразни места от Великата стена, са отслабили нейните основи и по този начин са я създали по-податлива на ерозия и сривания.


Проходът Янмен е строен по времето на династията Минг (1368-1644), само че от епохи по стената там не са правени никакви укрепвания.
Съобщава се и за друго сриване по стената - по Жълтата река - отново по същите аргументи - дъждове и строителни работи.
Реставрацията по стената върви мъчно, защото мястото се намира на стръмен скален скат. Тежкотоварните коли няма да могат да стигнат до обекта, единствено по-леките. Лошото време също пречи на ремонтните действия, оплака се служащ.


През юни се появиха материали, че някъде по Великата стена се реновира с " съвременни материали ", създадени по този начин, че да наподобяват тухли. Властите отхвърлиха тази информация, като оповестиха, че при ремонтите се употребяват " ръчно създадени по антични технологии тухли ".

През 2016 година пък китайците демонстрираха неодобрение от гладката настилка на пешеходните алеи, само че управляващите обясниха, че по този начин те ще са по-удобни за туристите.
Агенция Синхуа припомня, че през 2004 година 300 метра от Великата стена в провинция Хубей била боядисана в бяло от строителите.

Учени разясняват, че служащите не са наясно с историческата стойност на Великата стена, не знаят по какъв начин да пазят културното завещание и вредите, нанесени по време на ремонтните действия, ще са необратими.


Великата китайска стена е включена в Списъка на Световното завещание на ЮНЕСКО през 1987 година Построяването й е почнало през 7 в. пр.н.е. с желанието да пази китайската империя от нашественици.

Стената е дълга към 21 000 км и минава през 15 провинции. В Пекин е най-посещаваният сектор - от 20 000 гости на ден, съгласно Синхуа.
Китайското държавно управление прави старания за възобновяване на разнообразни сектори от стената, с цел да даде подтик на туризма в районите. Експертите обаче предизвестяват, че ремонтите може да нанесат и непоправими вреди.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР