Наскоро директор на училище във Флорида, САЩ, бе принуден да

...
Наскоро директор на училище във Флорида, САЩ, бе принуден да
Коментари Харесай

10 произведения на изкуството, предизвикали скандали

Наскоро шеф на учебно заведение във Флорида, Съединени американски щати, бе заставен да подаде оставка, откакто на възпитаници им е била показана скулптурата на Давид на Микеланджело. Този случай изненадва мнозина, защото откогато мраморната скулптура е основана към 1504 година, тя е считана за безконечен шедьовър.
 Пийт Мондриан, New York City I и картината му, която виси наопаки в продължение на цели 75 години
Картината, която 75 години виси наопаки

И за какво грешката няма да бъде поправена

Това обаче надалеч е първият път, в който произведение на изкуството провокира скандал. Ето още 10 такива образеца, които историята помни.

Марк Куин - " Аз ", 1991 година

На всеки пет години, в интервал от пет месеца, английският художник Марк Куин изцежда пет литра от личната си кръв, която разлива в полупрозрачен, охладен шаблон с формата на лицето си. Резултатът - серия от автопортрети, за които актьорът умерено може да твърди, че е вложил повече от всеки различен.

За някои хора обаче неговото произведение на изкуството е просто ужасяващо и вампирско. За други пък то е прочувствено и самоуверено и с дълбочината, с която акцентира крехкостта на битието, даже се подрежда по заслуги до велики художници като Рембранд, Ван Гог и Синди Шърман.

Алън Джоунс - " Стол ", 1969 година

Към основателя на " Стол ", английският поп актьор Алън Джоунс, има обвинявания, че е третирал дамите като предмети. Подобно подмолно връзки изобразява и творбата му, която съставлява оскъдно облечен женски манекен в предизвикателна поза, върху който е сложена възглавничка.

На Международния ден на дамата през март 1986 година творбата е залято с препарат (и в следствие увредено) от двама деятели, ужасени от " чувствителността " му.

Пиеро Мацони - Merde d`Artista, 1961 година

През 1961 година италианският авангарден художник Пиеро Манцони натъпква в 90 тенекиени кутии съвсем три кг от личните си изпражнения.

Смята се, че това произведение на изкуството е в отговор на саркастичен коментар, който бащата на актьора и собственик на фабрика за консерви, един път е направил към него, като е оприличил творчеството му с екскременти.

Робърт Раушенберг - " Изтрита рисунка на де Кунинг ", 1953 година

Робърт Раушенберг е любопитен да разбере дали произведение на изкуството може да бъде оценено откакто бъде заличено с гумичка, вместо да бъде основано с молив, четка или длето, както нормално вършат създателите. Затова той убеждава приятеля си, холандско-американския абстракционист Вилем де Кунинг, да пожертва своя скорошна рисунка за опита.

Резултатът е просто хартия, върху която липсва каквото и да било изображение, а задачата - хората да бъдат провокирани да решат дали една картина без картина действително е картина или дали в действителност същинското произведение на изкуството е рамката, която просто побира един празен лист хартия.

Джуди Чикаго - " Вечерята ", 1979 година

Идеята на " Вечерята " е да означи приноса на дамите към културната история. Затова американската художничка Джуди Чикаго изобразява триъгълна банкетна маса с 39 места, като порцелановите чинии са ръчно рисувани и украсени с пеперуда, наподобяваща... вулва.

Творението е по едно и също време приветствано и осмивано. Съвременната английска художничка Корнелия Паркър да вземем за пример го подлага на критика поради вулгарността му и поради това, че е отражение повече на егото на Джуди Чикаго, в сравнение с е отдадено на дамите, които сякаш уважава. " Всички сме сведени до вагини, което е малко депресиращо ", написа Корнелия Паркър в The Guardian.

Ричард Сера - " Наклонена арка ", 1981 година

Осем години преди рухването на Берлинската стена през 1989 година, екип от строителни служащи построява 36 метра дълга и 3.6 м висока укрепление от стомана на Federal Plaza в Ню Йорк.

Новаторското създание на американския художник Ричард Сера обаче в последствие е отстранено, защото се твърди, че осигурило леговище за вандали и терористи.

Кристо и Жан-Клод - " Обградените острови ", 1983 година

За две къси седмици през месец май 1983 година творбата на Кристо и Жан-Клод, наречена " Обградените острови ", разцъфва във водите на залива Бискейн във Флорида. Единадесет острова са обградени от 600 000 кв. м. розов плат, само че не всички правят оценка концепцията и осъществяването на художниците.

Еколози стачкуват против инсталацията, защото са обезпокоени от отрицателния резултат, който може да окаже синтетична пластмаса, разпъната върху местообитанието на морските животни.

Трейси Емин - " Моето легло ", 1998 година

Британската художничка Трейси Емин основава творбата си за изложбата на премията Turner през 1998 година, само че отзивите са всеобщо отрицателни. " Моето легло " в действителност разкрива за един депресивен интервал от живота на артистката, в който всевъзможни разхвърляни предмети алармират за нестабилната ѝ душeвност.

Според мнозина актуалното изкуство е изгубило посоката си. Защитници на творбата обаче не липсват - те пък са сюрпризирани, че повече от 80 години след прословутия писоар на Марсел Дюшан, едно разбъркано легло може да провокира такова отвращение.

Давид Черни - " Акула ", 2005 година

В творбата си Давид Черни потапя Саддам Хюсеин във формалдехиден разтвор. За някои обаче това демонстрира сваления иракски деспот като жертва. Според други " Акула " е просто прекомерно графична. Насрочената галерия в музей в Белгия през 2006 година в последна сметка е анулирана с декрет на кмета от боязън, " че избрани групи от популацията ще намерят творбата за прекомерно провокативна ".
 Jean Paul Gaultier, Жан-Пол Готие,
Да те осъдят поради картина от XV век

Когато и дизайнерите не си платят правата

Пол МакКарти - " Дърво ", 2014 година

През октомври 2014 година, като част от коледна галерия, в Париж се появява надуваемата статуя " Дърво " на американския художник Пол МакКарти. Тя обаче е съборена от вандали и в следствие отстранена. Причината - приликата на скулптурата със секс играчка. И на самия Пол МакКарти също не му се разминава. Той си отнася три удара по лицето от засегнат от инсталацията жител, написа BBC Culture.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР