Наско Ментата, Хисарския поп и Милко Калйджиев претендират за авторство

...
Наско Ментата, Хисарския поп и Милко Калйджиев претендират за авторство
Коментари Харесай

Хитът „Шушана” откраднат от израелски композитор! Еврейска сватбарска песен скара Наско Ментата с Милко Калайджиев и Хисарския поп

Наско Ментата, Хисарския поп и Милко Калйджиев претендират за авторство на аранжимента на новия-стар шлагер „ Шушана ”,без да имат визия, че той е еврейска сватбена ария, написана още през 60-те години на предишния век от композитора Йозеф Хадара . Тогава заглавието песента е „ Erev Shel Shoshanim ”, а текстът е сходен на изпетия от нашенците, научи HotArena .

Тримата чалга идоли обаче са на път да скубят коси кой е по-по-най в сектора и кой кого е окрал, само че в действителност излиза като в приказката: „ Крадецът вика дръжте крадеца ”. Наследниците на Йозеф Хадара и текстописецът Моше Дор в Израел надали имат визия, че родните звезди на фолка скубят „ перушина ”, с цел да си преписват качества и парва за авторство на аранжимент, каквито не имат. Въпреки това натрупат пари, а шлагерът „ Шушана ” и извънредно известен през последните месеци, писа „ Уикенд “.

Мургавият реализатор, който неотдавна пусна в интернет и в съвсем всички чалга радиостанции на страната хитовото си парче „ Шушана ” е на път да „ отреже ” главите на сътрудниците си Милко Калайджиев и Димитър Андонов , по-известен като Хисарския поп . „ Падне ли вечерта, с покривало от синкав здрач. Пеят щурците, грее Луна, а Шушана е сама. Ой, Шуши, Шушана – моя единствена, чуй моята ария, чуй моя глас – единствено теб обичам аз ”, извива децибели изпълнителят на „ Я, елате, пиленца, при батко ” през 2015 година, а към него на маса танцуват куп девойки. Видеото е снимано в дискотека „ Али Баба ” в Свиленград, където мустакатата легенда го извършва през вечер онлайн.

Същата ария, снимана още веднъж в заведение и на маса, отрупана с ястие и пиянство, с лирично поклащащи се в танцувална стъпка юнаци, прави и Наско Ментата . Според чалга феновете, Ментата се оправя надалеч по-добре от звездата на „ Пайнер ” и за това клиповете му се по-гледами, въпреки че виждат бял свят едвам през лятото на 2017-а. Почти незабавно се запяват от народа и сега гонят по популярност песните на Хисарския поп от края на 80-те. Тогава Димитър Андонов направи повече от взрив, откакто издаде албум с национални песни, изпълнени под асмата, само че с настоящ аранжимент. Нелегалните му записи се разпространяваха от ръка на ръка, без знанието и разрешението на Министерство на културата, което заклеймяваше остро сходен тип незаконна активност и печалбарство.

Наско обаче пее с цялостно гърло и песните на Хисарския поп. Публиката се радва на осъществяването на любовния му шлагер „ Разсъмва се, развиделява се ”, „ Елена ” и доста други, за които младежите хабер си нямат, че се е „ пръкнал ” у нас преди близо 40 години. Песните, които пеят Наско Ментата и Милко Калайджиев са по-скоро с национален аранжимент. Звучат еднообразно – както преди 40 години. Познавачите са уверени, че чалгаджиите натрупат пари от рок парчето на група „ Polydor ”, което е записано за първи път в Белгия през 1975 година Песента е със заглавие „ Shoshana ”. Далеч преди този момент - през 1966-а, песента е изпята на сръбски от Оливера Петрович, известна още като Оливера Вучо. Заглавието също е „ Shoshana ”. Идеята е взаимствана от сърбите от „ Erev Shel Shoshanim ” - еврейска сватбарска ария по текст на Моше Дор и осъществяване на Яфа Яркони…
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР