Насилие в социален дом доведе до болница. Дете от специализирана

...
Насилие в социален дом доведе до болница. Дете от специализирана
Коментари Харесай

Спасиха пръстите на дете от социален дом в Пирогов - било е връзвано

Насилие в обществен дом докара до болница. Дете от профилирана обществена институция в Мездра е признато в столичната незабавна болница „ Пирогов “ с пострадвания по ръцете, породени от стягане. С доста старания лекарите избавят пръстите на детето от ампутация, оповестява Би Ти Ви.

По първична информация, детето е било завързано към легло от друго, по-голямо дете в дома.

В Дома за настаняване от фамилен вид живеят 14 деца и пълнолетни с увреждания. Инцидентът е станал в петък против събота. Пострадалото момченце е на 9.

Директорът на Центъра за настаняване Полина Александрова изясни, че сега детето се възвръща, а дежурните възпитатели, позволили да стане по този начин, ще бъдат осъдени – дисциплинарно уволняване.

„ Друг консуматор, на 21 година го е завързал, по негови думи, вечерта. Две гледачки е имало по това време на промяна. Всеки консуматор живее в обособена стая. Нямам визия по какъв начин не са забелязали “, добави директорката.

Дежурната по време на случая гледачка Ивка Филипова съобщи, че до 20:15 ч. вечерта в петък е поставила децата да спят и след това почистват къщата. Предполага, че момченцето е било вързано след този час.

„ Обикаляме стаите, не съм видяла, че детето е вързано. 21-годишният консуматор го видях във всекидневната, след това си отиде в стаята и си слушаше музика. В 4 ч. надникнах в стаята и детето спеше – завито “, посочи дамата и добави, че потърпевшото момче не може да приказва, а причинителят от години е проблематичен.

За случая се схваща сутринта, когато другата промяна намира момчето завързано. „ В 7 ч. си издадох промяната, в 7:30 ч. ми се обадиха да се върна, че на детето са му посинели ръцете. Беше вързано с чорапогащник “, добави Филипова.

На въпрос усеща ли се отговорна тя отговори: „ И не, и да, тъй като аз съм от доста години, познавам децата и потребностите им. Но то нито звуци е издало, нито е плакало “.

Кметът на Мездра Иван Аспарухов разяснява, че редът и дисциплината не заместват вниманието и грижата. „ Опираме до административно-правни въпроси. Да, ще бъдат осъдени. Ние имаме деца, които са отгледани тук, пораснали тук… какъв е изходът от тази система? Къде ще отидат децата с тежки увреждания и характерни потребности? “, сподели кметът.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР