Насилие, мъчения, изнасилвания и поробване - така британската корона се

...
Насилие, мъчения, изнасилвания и поробване - така британската корона се
Коментари Харесай

Великобритания мълчи за тъмното и кърваво минало на монархията


Насилие, мъчения, изнасилвания и подчиняване - по този начин английската корона се е обогатила през вековете. Покойната Елизабет Втора бе знак на същата тази корона и не трябва да го забравяме, споделят критиците.

В последните дни английските медии бяха изпълнени, от една страна, с горест, подбудена от гибелта на кралицата, от друга - с наслада от. Най-вече задграничните медии, като да вземем за пример американският канал MSNBS, бяха тези, които си разрешиха да обиден един мрачен аспект на английската корона: " Смъртта на кралица Елизабет натъжи целия свят. Но има и сложни усеща като яд, неодобрение и гняв - защото за мнозина ръководството на кралицата бе знак на английското колониално владичество - институция, обогатила се посредством брутално принуждение, мъчения, кражба на територии, изнасилвания и подчиняване ".
Редакцията предлага
Историк: Кралицата персонално се е облагодетелствала от колониализма

В тъгуваща  почти никой не приказва за това: 400 години империя, в които близо 400 милиона души са били подчинени на английската корона.. Но историкът Юрген Цимерер, учител в университета в Хамбург, отбелязва: " От историческа позиция ръководството на Елизабет Втора е неразривно обвързвано с империята ". Включително заради това, че кралското семейство и през днешния ден - в своя делник - печели от тогавашния колониализъм, макар да не може да се дефинира тъкмо какъв брой. " Те печелят от това, че част от положението им се дължи на империята и продължава да носи лихви. Дворците са финансирани точно по този метод. Печелбите са непосредствени. "

Индия и Южна Африка желаят да си върнат някои от кралските бижута

Част от обвинявания са в кражби: Индия и Южна Африка от дълго време желаят да им бъдат върнати някои от кралските бижута. Има и упреци в колониално мислене: до късните 1960 години хора, които не са с бял цвят на кожата, не са имали правото да служат в двора, както " Гардиън "  разкри едвам през 2021 година. Принц Филип също така непрекъснато бе обект на рецензии поради расистки изявления. Но кралицата мълчеше.

Историкът Цимерер споделя още: " Тя в действителност единствено наблюдаваше в профил. И въобще не се включи в дебата за колониалното завещание, който се води от 15 години и става все по-интензивен. Затова кралицата остана толкоз обичана - защото избягваше спорните въпроси. "

Кралица Елизабет Втора на вечеря с водачите на Общността на нациите през 1962 година.

Мълчи освен кралицата

Писателят Маркъс Райдър, който се застъпва за повече разнообразие в медиите, споделя, че безмълвие резервира освен кралицата. Става дума за всеобщ проблем - незадоволителното преосмисляне на английското минало. " Това тук демонстрира, че съществува избрана некадърност и в английското общество, и в английските медии фактически да адресират някои от най-тежките тематики. "

Наскоро антирасисткото придвижване Black Lives Matter съумя да изостри чувствителността по отношение на английските колонии, само че не непременно в медиите. " Британските медии се управляват най-вече от бели хетеросексуални мъже без увреждания, които живеят в и към Лондон. Те са едвам 3,1 % от цялото население, респективно 3,1 % от популацията носят отговорност за огромна част от медиите ", отбелязва Райдър.

Британците, на които колониалното завещание на кралицата не е безразлично, могат тези дни да споделят мнението си съвсем единствено в обществените мрежи. " Това значи: чернокожите хора, хората от Азия, които имат корени в тогавашните колонии, виждат, че техните полезности и тази полемика се разискват в медии извън Обединеното кралство. "  Към Райдър тези дни са се обърнали единствено медии отвън Острова.

***

Вижте и тази изложба за кралица Елизабет Втора:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР