Нашият отговор започна днес. Той ще продължи, когато и където

...
Нашият отговор започна днес. Той ще продължи, когато и където
Коментари Харесай

След заповедта на Байдън: Общо 34 жертви на ударите в Сирия и Ирак, Иран осъди нападението

" Нашият отговор стартира през днешния ден. Той ще продължи, когато и където ние решим ", съобщи американският президент
Американската окупация в някои елементи на Сирия не може да продължава повече, съобщи през днешния ден сирийската войска ден откакто американските сили нанесоха удари по проирански групи в Сирия и Ирак, съобщи Франс прес.

Ударите бяха осъществени в отговор на офанзивата с дрон, в която в Йордания бяха убити трима американски военнослужещи в края на януари.

Сега армията оповестява, че в американските удари са починали цивилни и военни, има ранени цивилни и военни и са били нанесени огромни материални вреди, добавя Българска телеграфна агенция.

Сирийската войска декларира още своята решителност да освободи сирийската територия от тероризма и от окупацията.

Съединени американски щати оповестиха през вчерашния ден, че ударите са били осъществени сполучливо по елитните ирански сили и проирански групи в Ирак и в Сирия. Атаката е траяла тридесетина минути, разясни Белият дом.

Според сирийския Център за правата на индивида минимум 18 проирански бойци са били убити в Източна Сирия.

В Ирак при американските удари са били убити 16 души, измежду които и цивилни, съобщи представителят на иракското държавно управление Басем ал Ауади. Той акцентира, че с тези удари сигурността на Ирак и на района ще се окажат на ръба на пропастта.
Ирак осъди офанзивите
Съединените щати от своя страна увериха, че са го уведомили авансово за офанзивите, които направиха в отговор на убийството на трима американски бойци при офанзива с дрон в Йордания в неделя, съобщи Франс прес.

Американските удари са " нарушаване на иракския суверенитет ", сподели представител на премиера Мохамед Шия ас Судани по военните въпроси. Той изрази опасения от " пагубни последствия за сигурността и стабилността на Ирак и района ".

Ударите са били нанесени в региони в Западен Ирак покрай границата със Сирия, добави военачалник Яхия Расул.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби от своя страна увери, че Вашингтон е уведомил авансово Багдад за офанзивите.

Съединените щати не желаят война с Иран, удостовери Кърби. В същото време той посочи, че Вашингтон не е имал никакви контакти с Техеран след смъртоносния удар с дрон в неделя в Йордания, и добави, че Съединени американски щати не желаят да има нови офанзиви против американски позиции или бойци в Близкия изток.
И Иран осъди нападението
Министерството на външните работи на Иран осъди американските въздушни удари от тази нощ в Ирак и Сирия като " нарушение на държавната цялост и териториална целокупност " на двете страни, съобщи Ройтерс, като се базира на изказване на представителя на ведомството Насер Канаани.

Той съобщи, че нападенията съставляват " още една рискована стратегическа неточност на Съединените щати, резултатът от която ще е само повишаване на напрежението и неустойчивостта в района ", прибавя Българска телеграфна агенция.
Нашият отговор стартира през днешния ден, сподели Байдън
Късно нощес президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи, че е наредил през вчерашния ден въздушни удари в Сирия и Ирак по групировки, нападали американски бойци, и даде да се разбере, че тези ответни офанзиви ще продължат, съобщи Ройтерс.

" Нашият отговор стартира през днешния ден. Той ще продължи, когато и където ние решим ", сподели Байдън в изказване, оповестено през вчерашния ден.

Той акцентира, че " Съединените щати не се стремят към спор в Близкия изток или където и да било другаде по света ". " Но дано всички тези, които биха желали да ни навредят, да знаят това: Ако нараните американец, ние ще отговорим ", предизвести в това време Байдън.

Обстановката в района се изостри след нападението на " Хамас " против Израел на 7 октомври предходната година, в отговор на което еврейската страна стартира военна интервенция в линията Газа спещу палестинското ислямистко придвижване. От средата на същия месец до момента са били осъществени над 165 офанзиви с дронове и ракети против американски бойци, ситуирани в Ирак и Сирия като част от интернационалната антиджихадистка коалиция, отбелязва Агенция Франс Прес.

В неделя трима американски бойци бяха убити при офанзива с дрон в Йордания. Съединените щати упрекнаха за нападението обвързвана с Иран милиция и дадоха обещание да отговорят.

Кърби посочи, че американските военни самолети, взели участие във вчерашната интервенция, са поразили общо 85 цели на седем разнообразни честа (три в Ирак и четири в Сирия). Те са изстреляли " повече от 125 боеприпаса с точно ориентиране за към 30 минути. "

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом увери, че съвпадението във времето на ударите, чието нанасяне прочее е зависело и от метеорологичните условия, и вчерашната гала с присъединяване на президента Джо Байдън по посрещането на американска земя на телата на тримата убити в Йордания бойци е било инцидентно, прибавя Българска телеграфна агенция.

Около 900 американски военнослужещи са ситуирани в Сирия, а 2500 американски военнослужещи има в прилежащ Иран в границите на интернационалната антиджихадистка коалиция, основана за битка против " Ислямска страна " по времето, когато терористичната организация контролираше елементи от сирийската и иракската територия.

Поражението на ИД в Сирия бе оповестено през 2019 година, а в Ирак две години по-рано, само че обединението остана в Сирия и Ирак, с цел да се бори против джихадистките кафези, които не престават да са дейни.

От средата на октомври над 165 дрона и ракети бяха ориентирани против американските сили в Сирия и Ирак, само че при тях нито един американски военнослужещ не беше погубен. Първите жертви американските военни дадоха при удара с дрон, нанесен против военна база в Йордания, на границата със Сирия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР