Няма устройствени проблеми с терена, определен за изграждане на национална

...
Няма устройствени проблеми с терена, определен за изграждане на национална
Коментари Харесай

МРРБ: Няма устройствени проблеми с терена за националната детска болница

Няма устройствени проблеми с терена, избран за създаване на национална детска болница в кв. " Горна баня " в София, увериха от Министерството на районното развиване и благоустройството. От ведомството прецизират това поради медийни изявления и високия публичен интерес.

Уточнението идва откакто през вчерашния ден от Министерски съвет оповестиха, че до края на май започва събарянето на старите здания, намиращи се на терена. Задействането на страната по този въпрос пък става след абсурда с оттегленото държавно решение за създаване на болница " Мама и аз ". 

С Решение 868 на Министерския съвет от 2 ноември 2022 година за обект с национално значение е избран обект " Изграждане на " Национална многопрофилна болница за интензивно лекуване на деца " в УПИ I - " за болничен комплекс ", кв. 117, кв. " Горна баня ", регион " Овча купел " - Столична община, София, припомниха от районното министерство. 

Със заповед от 22 май 2023 година на Иван Шишков, който тогава беше министър на районното развиване и благоустройството, е утвърден план за обстоен организационен проект (ПУП), с който се прави изменение в проекта за регулация, с цел да се построи лечебното заведение.

Шишков уточни тогава пред публицисти, че е разписал заповедта за одобрение на Подробен устройствен план за бъдещата детска болница в София и че в границите на планувания имот за детска болница има два частни парцела, само че са подписани два предварителни контракта със притежателите им. По думите му Министерството на здравеопазването ще има ангажимент да стартира събарянето на постройките, които са на терена, а по-късно следва да се направи задание и да стартира проектирането и действителното строителство на болничното заведение.

През март 2024 година в Министерство на регионалното развитие е постъпило предложение на проф. Христо Хинков, тогава министър на опазването на здравето, за реализиране на отчуждителна процедура за прилежащ парцел, намиращ се в регион " Овча купел ", кв. " Горна баня ", бул. " Никола Петков " 56, с идентификатор 68134.4332.1567 по кадастралната карта и кадастралните регистри на града, с повърхност от 12 770 кв. м, с построена в него постройка, показаха още от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие.

Той граничи с парцела, предназначен за национална многопрофилна болница за интензивно лекуване на деца, и е пожелан за инфраструктура, обслужваща потребностите на болничното заведение. Още няма завършило действане, прибавиха от пресслужбата.

Другите терени, които Министерството на здравеопазването преди две години разгласи, че се изследват като вероятни терени за детска болница, бяха  " Св. Анна ", " Лозенец ", Националната профилирана болница за физикална терапия и рехабилитация в ж.к. " Овча купел ", Университетската профилирана болница за интензивно лекуване по ортопедия " Проф. Бойчо Бойчев " в Горна баня и Специализирана болница за рехабилитация в Банкя. През ноември 2022 година беше оповестено, че определеният терен е в " Горна баня ", а от Камарата на архитектите показаха утвърждението си за него и настояха за оповестяване на интернационален конкурс за планиране.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР