Нашите магистрали приличат на едни скъпи дънки, модерни, с много

...
Нашите магистрали приличат на едни скъпи дънки, модерни, с много
Коментари Харесай

Министър Шишков: Магистралите ни са като скъпи дънки – с много кръпки

Нашите автомагистрали наподобяват на едни скъпи дънки, съвременни, с доста кръпки и с малко дупки. Това съобщи служебният министър на районното развиване арх. Иван Шишков във връзка на неприятното положение на аутобаните ни.

„ Водят се договаряния за скенер от чужбина, който да сканира трасето на Северната скоростна дъга и да откри положението й, без да се копае. Няма да е рационално да разкопаем всички автомагистрали, ще се опитаме да осигурим по-модерна техника “, разяснява министърът пред Би Ти Ви.

Той уточни, че Северната дъга е четвъртата автомагистрала, която е била тествана. По думите му инспекциите посочили, че и лотове на автомагистрала „ Тракия “ са в неприятно положение.

„ Имаше проблеми с качеството и количеството на асфалтовата настилка. В неприятно положение е и частта от автомагистрала „ Хемус “ от София до Яна. Направихме инспекция на автомагистрала „ Марица “ в един от секторите, където придвижването е затворено, тъй като пътят е пропаднал. Беше открито, че асфалтовата настилка от двете взети проби е надлежно 24 и 25 сантиметра при стандарт 30 сантиметра “, уточни арх. Шишков

По думите му имало проблем и със земната основа. Според него пропадането е в следствие освен на некачествено строителство, само че и на икономисване на материали.

„ След това стигнахме до Северната дъга, която също е в неприятно положение. Резултатите от пробите там провокираха прочувствени мнения “, уточни районният министър, като разгласи, че в отговор на питане от Министерство на регионалното развитие от АПИ са съобщили, че на 8,5-километров сектор от автомагистрала „ Хемус “ има 235 кръпки, а за 5-километров сектор от Северната дъга има 63 кръпки.

Министърът е безапелационен, че тези пътища би трябвало да се ремонтират, да се създадат задачи и да се ремонтират не по метода, по който това е правено преди този момент. По думите му отговорност за строителството носят с изключение на строителният контрол, и строителят, и проектантът.

Регионалният министър означи, че Северната дъга е строена от консорциум от компании, като има и подизпълнители. Той допусна, че в строителството е взела участие и компанията на задържания и освободен под гаранция на идващия ден предприемач Велико Желев. Неговият юрист реагира на инспекцията. Логично е да се допусна, че неговата компания има присъединяване, съобщи арх. Иван Шишков.

„ Логично е основният прокурор да прояви интерес към строителните аномалии. В момента, в който получим всички материали, те ще бъдат предоставени както на органите на Министерство на вътрешните работи, по този начин и на прокуратурата. Тези материали ще съдържат данни както за резултатите от пробите, по този начин и за участниците в строителството “, съобщи министърът.

По думите му ние всички ще платим ремонта на тези автомагистрали. На седмата-осмата година ще платим за съществени поправки, а не за настоящи, както е разумно.

„ Основният проблем през този интервал е неналичието на надзор от страна на възложителя “, сподели още арх. Шишков.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР