Наши лекари спасиха 36-годишен мъж от тежка инфекция на мозъка.

...
Наши лекари спасиха 36-годишен мъж от тежка инфекция на мозъка.
Коментари Харесай

Мозъчна течност през носа: наши лекари спасиха мъж след сложна операция

Наши лекари избавиха 36-годишен мъж от тежка зараза на мозъка. Чрез извънредно комплицирана хирургична операция в Интегралния център към Университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Свети Георги “ в експертите са направили чудото.

Интервенцията е направена от изпълнителния шеф на университетската болница и началник на Катедрата по ушно-носно-гърлени заболявания на Медицински университет в Пловдив проф. доктор Карен Джамбазов.

На пациента е изпълнено съвременно миниинвазивно ендоскопско ендоназално възобновяване през носа със комплицирана техника.

Преди към 1 година почнало приключване на водниста течност от лявата страна на носната празнина, мъжът посетил УНГ експерт.

Лекуван е с лекарства, само че без никакъв резултат. За страдание положението е останало недиагностицирано до миг на затруднение.

Тогава пациентът бил открит от околните в неразбираемо схващане. При прегледите е открита тежка зараза на мозъчните обвивки от бактериален генезис. След изцеление в Клиника по инфекциозни болести на УМБАЛ „ Свети Георги “, мъжът е ориентиран за спомагателна диагностика в Клиника по УНГ заболявания.

Той е разпознат с високоспециализирани проучвания – компютърна томография с висока разграничителна дарба, магнитно-резонансна томография и интраоперативна диагностика с приложение на флуоресцеин интратекално за детайлна диагностика на дефекта, стандарт за диагностика в европейските страни и по света.

В хода на предоперативната диагностика са открити костни и дурални недостатъци с друга локализация.

Д-р Александрина Топалова-Шишманова открива риноликворея – положение на приключване на гръбначно-мозъчна течност през носа.

Причината е тежка черепно-мозъчна контузия. Тя е получена преди 8 години и довела до дълъг престой в интензивно поделение и с ранна постравматична риноликворея, която е терапевтирана консервативно.

След извънредно прецизната хирургична намеса през носа, осъществена от нашите лекари, със комплицирана ендоскопска техника пациентът към този момент се възвръща сполучливо.

Той е доста по-добре, а рискът от затруднения, свързвани с зараза на мозъка от риногенен генезис е отстранен.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР