Нашето здравеопазване е болно. То се нуждае от лечение, само

...
Нашето здравеопазване е болно. То се нуждае от лечение, само
Коментари Харесай

Ананиев се зарече да излекува здравеопазването

Нашето опазване на здравето е болно. То се нуждае от лекуване, единствено че толкоз доста години никой не написа рецептата за това лекуване. Днес пред вас аз поемам уговорката, че в границите на няколко месеца ще разработя нов модел за вписване, действие, ръководство и финансиране на здравната помощ. Този модел би трябвало да промени и да измести съществуващия сега. Това съобщи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев по време на парламентарния надзор.

Според него дебатът за общинските лечебни заведения е значим и нужен, само че просрочен.

„ Важен е, тъй като общинските лечебни заведения имат своето място в болничното лекуване на българските жители. Общинските лечебни заведения, с цел да водим спор през днешния ден за тях, демонстрират, че имат проблеми – структурни, управнически, кадрови, финансови. В доста от случаите тези проблеми са комплексни”, сподели здравният министър.

Той увери, че е поел ангажимент да направи цялостен разбор на бюджета на министерството и всички вероятни и целесъобразни икономии да бъдат ориентирани към увеличение на размера на финансиране на общинските лечебни заведения.

" Моделът, който съществува от 1999 година, повярвайте ми почтено, той се е изчерпал изцяло. С никакви странични ограничения, с никакви палиативни ограничения той не може да бъде възобновен. Затова през днешния ден поех това заричане пред вас ", съобщи Ананиев.

Към края на предходната година неизплатените разноски на общинските лечебни заведения възлиза на 98 млн. лв., включително и 43 млн. лв., които са просрочени към кредиторите и длъжниците.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР