Нашата цел за новата учебна година е за максимално присъствено

...
Нашата цел за новата учебна година е за максимално присъствено
Коментари Харесай

Денков: Целта ни е максимално присъствено обучение, но с минимален риск

Нашата цел за новата образователна година е за оптимално присъствено образование, само че с най-малък риск за учителите и учениците. Това е баланс, който би трябвало да търсим дружно и в случай че би трябвало ще го променяме, тъй като COVID-19 също се трансформира и по тази причина би трябвало да използваме науката във връзка с здравето на шефовете, на учителите и учениците.

 Учениците до IV клас без маски в час Виж още

Това сподели служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков в двора на 18-то Средно учебно заведение " Уилям Гладстон " на срещата на началника на Регионалното ръководство на образованието в София-град Ваня Кастрева за новата образователна година с шефовете на столичните държавни, общински и частни учебни заведения, на центровете за специфична просветителна поддръжка и на центровете за поддръжка на личностното развиване.

Денков заяви, че насоките за новата образователна година, които през вчерашния ден МОН разгласява, са съобразени с последните познания на науката и има подготвеност, при нужда, те да бъдат променяни - когато има нови условия и нов вариант на вируса. Очаква се да се утвърдят и нови медикаменти. Това възобновяване на насоките ще стане, когато има основна причина за това, посочи просветителният министър.

Той изясни, че насоките за новата образователна година имат за цел да обезпечат оптималната еластичност в учебните заведения, която да дава опция за повече присъствено образование, само че се трансферира и отговорност на учебните шефове за присъединяване им във вземането на решения.

Информационната система на Министерството на образованието и науката към този момент е надградена и разрешава във всеки ден да проследим какво се случва във всяко учебно заведение в страната - какъв брой са инфектираните и какъв брой са карантинираните, какъв брой са заболелите в съответния интервал, осведоми министър Николай Денков.

Той изясни, че по този метод от МОН ще могат да оказват помощ на учебните шефове за вземането на решения, когато се постанова затварянето на паралелка и прекосяването към образование в електронна среда от разстояние. Всичко това е обвързвано с началото на образователната година и със идващите няколко месеца, само че хоризонтът на просветителната система е доста по-голям, означи министърът.

Той осведоми, че има стратегическа рамка за " Образование 2030 ". Има и работна група, която ще " направи проекта, по който тези положителни пожелания могат да влязат в нашите учебни заведения и децата, учениците и всички в образованието да се възползват от тези хрумвания ". Има финансиране по разнообразни стратегии, само че още не е планувано съответно защо ще се употребяват средствата. Още не е конкретизирано каква ще електронната система, платформата, по която ще работи образованието през идващите години. Всичко това следва да бъде разисквано през идващите месеци, изясни министър Денков. Той сподели на учебните шефове, че може да вършат оферти за промени в Закона за предучилищното и учебното обучение, с цел да се откри най-правилният баланс сред всички оферти.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР