Нашата цел е да работим в интерес на бранша. Искаме

...
Нашата цел е да работим в интерес на бранша. Искаме
Коментари Харесай

Министър Иванов в Карнобат: Работим в интерес на бранша, с фокус върху малките и средни производители

„ Нашата цел е да работим в интерес на сектора. Искаме действителен контакт с производителите. Фокусът ни е върху дребните и междинните производители “.

Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов по време на среща с представители на бранша в Карнобат, оповестиха от Министерство на земеделието, храните и горите.

По думите му единствено по този начин, в пряк диалог, а не през представители, може да се записват действителните проблеми на бранша и дружно да се намерят техните решения.

Земеделските производители споделиха като съществени усложнения, които срещат - междусекторното разделяне, действителната отбрана и представеност на техните ползи, проблеми с използването на пасища и мери, постигане на средства и до дребните и междинни земеделци.

Министър Иванов съобщи, че към този момент се работи по план на Закон за браншовите организации, който да реши казуса с представителността в бранша. Той добави, че министерството провежда редица срещи сред представители на растениевъди и животновъди, в които съществена цел е решение на разделянето, което е изкуствено основано.

Относно изсветляването на бранша и достигането на средства до дребните и междинни земеделски производители, министърът на земеделието изясни, че са подхванати редица ограничения . На първо място той уточни измененията в БАБХ и подготовката на организацията за прекосяването й към Министерски съвет.

Той акцентира, че Стратегическия проект на България по ОСП е ориентиран към реализиране на равнопоставеност при разпределението на средства сред огромни, междинни и дребни земеделци.

Аграрният министър посочи, че откакто бъдат получени бележките от Европейска комисия по проекта ще бъде извършена и осведомителна акция. По въпроса за пасищата и мерите, аграрният министър изясни, че се основава работна група, която да  приготви оферти за законодателни промени, които да урегулират и решат съществуващите проблеми.

Министър Иванов посети и Институтът по към Селскостопанската академия, който се намира в Карнобат. По време на срещата с научните служащи от института, бяха разисквани главните проблеми, които те срещат при осъществяване на активността си: незадоволителното финансиране на научната активност, неналичието на съответна отбрана на интелектуалната благосъстоятелност на създаваните сортове.

Министър Иванов сподели, че ще бъде тествана нормативната уредба и да се подхващат ограничения, тъй че да бъде предпазено авторството на създаваните сортове. Той изрази подготвеност да поддържа предложение на Селскостопанска академия за по-достойно възнаграждение, само че обвързвано със основаването на научни артикули, които да бъдат от изгода за развиването на българското земеделие.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР