Нашата система за национална сигурност е замислена най-вече като ориентирана

...
Нашата система за национална сигурност е замислена най-вече като ориентирана
Коментари Харесай

Руслан Стефанов: Икономическата сигурност трябва да бъде интегрирана в националната стратегия

Нашата система за национална сигурност е замислена най-много като насочена към военната защита и полицейските детайли, само че има и аспекти на икономическата и капиталовата сигурност и дезинформацията, които би трябвало да интегрираме по-добре в нея. България е обект на хибридна война от доста, доста години, а главният източник на това сега е Русия.

Това съобщи в изявление за БГНЕС Руслан Стефанов, програмен шеф на Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД) и основен икономист. Съавтор на „ Кремълския справочник “, взаимен план на ЦИД и Центъра за стратегически и интернационалните проучвания (CSIS), ориентиран към въздействието на Русия в Европа.

Според Стефанов главният източник на хибридни закани за България може да бъде избран изрично, а страната ни би трябвало да интегрира икономическата и капиталовата сигурност в цялостната си тактика.

„ В момента има една страна, която е водеща в това отношение, и това е Русия. Тя разгласи Европейски Съюз и България в частност за неприятели. Обект сме на тази хибридна война от доста, доста години. Но също по този начин има и други страни, които работят с Русия, в това число Китай и Иран, чиято цел не е безусловно България, само че като цяло имат тази хибридна част от военната си тактика, тъй че хибридните закани са детайл от тяхната политика “, съобщи Стефанов, като акцентира:

„ Тези закани са съществували и ще съществуват. И в действителност би трябвало да сме наясно, че този способ е част от доктрината на доста страни, в това число Русия, които са настроени враждебно против България “.

На въпрос на БГНЕС по какъв начин прави оценка противодействието на това зловредно въздействие през последните години, Стефанов акцентира, че са нужни промени в тактиката във връзка с икономическата и капиталова сигурност.

„ Страната ни в действителност би трябвало да се приготви добре. Ние разполагаме с обособените институции. Нашата система за национална сигурност е замислена най-много като насочена към военната защита и полицейските детайли, само че има и аспекти на икономическата и капиталовата сигурност и дезинформацията, които би трябвало да интегрираме по-добре в системата, а това е нещо, което не се е осъществило до момента “, сподели той.

„ Затова сега работим с нашите сътрудници от Европейски Съюз, Съединени американски щати и Обединеното кралство, с цел да разработим в действителност този повсеместен метод - инфраструктура, политики и институции - това към момента не е налице. Например, имаме институции, които работят по обособени въпроси като контраразузнаването, Държавна организация „ Национална сигурност “, само че те не са задоволително интегрирани, с цел да преглеждат като едно цяло въпросите на стопанската система, вложенията, дезинформацията и сигурността “, посочи Стефанов.

Отбелязвайки положителните практики, които могат да бъдат взети поради, той съобщи, че редица страни са нараснали потенциала си за противопоставяне на хибридната война в последно време, само че България би трябвало да доработи своя единна система.

„ Една от страните, които са водещи във връзка с качествата за киберзащита, е Обединеното кралство и е тъжно, че то на процедура напусна Европейски Съюз, само че другояче в границите на блока, несъмнено, има доста страни, които усъвършенстваха отбраната си в последно време. Германия прави огромни старания. Полша и Прибалтика в действителност са повече или по-малко на сходно ниво, като България. Въпросът е, че те започнаха по-рано и по тази причина бяха добре готови от позиция на познаване на опасността и създаване на противодействащи ограничения “, уточни Стефанов, като означи, че положителната вест е участието на страната ни в Европейски Съюз.

„ Хубавото е, че България е в Европейски Съюз. Бихме могли да разгледаме разнообразни модели, само че сигурно Европейската комисия също е доста фокусирана върху това, тъй че в това отношение мисля, че България има доста модели, които да следва, само че занапред би трябвало да развием лична вътрешна единна система “, добави той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР