Нашата храносмилателна система върши изключително важна работа. Тя е отговорна

...
Нашата храносмилателна система върши изключително важна работа. Тя е отговорна
Коментари Харесай

Това са вредните за стомаха навици

Нашата храносмилателна система прави извънредно значима работа. Тя е виновна за храносмилането и разграждането на храната на доста дребни части, тъй че питателните субстанции да могат да се всмукват от тялото.

Представяме ви 7 нездравословни навика за стомаха, които могат да съсипят здравето ви:

Приемът на медикаменти

Въпреки че бактериалната зараза е най-честата причина за стомашни язви, някои лекарства като аспирин и противовъзпалителните медикаменти, да вземем за пример ибупрофен, могат да ви изложат на риск от развиване на стомашни язви. Съветваме ви да избягвате тяхното приложение.

Времето, в което се храните

 Късното ястие е нездравословно за стомаха

Непосредственото хранене преди лягане може да докара до появяването на стомашни киселини. Помогнете на храносмилателната си система, като се храните най-малко два-три часа преди сън.

Ядете прекалено много

Стремете се към по-малки и по-чести хранения през целия ден. Това ще направи употребяваната храна доста по-лесно за мелене. Преяждането може да провокира киселинен рефлукс или отичане на корема.

Приемате доста малко фибри

Хубаво е да си набавяте към 25 г фибри дневно, с цел да поддържате здрав храносмилателен тракт и да предотвратите запека. Ако желаете да увеличите дневния банкет на фибри, прибавете следните храни към диетата си: сладки картофи, портокали, ябълки, броколи, ядки, банани, моркови, спанак, цвекло, зелен боб и карфиол.

Храните се прекомерно бързо

 Бързото ястие е нездравословен табиет

Още един нездравословен за стомаха табиет! Когато се храните прекомерно бързо, не давате задоволително време на стомаха да се разшири, което най-често предизвиква болежка и дискомфорт. Плюс това, поглъщате и непотребен въздух, който предизвиква мъчително отичане.

Пиете прекалено много алкохол

Алкохолът способства за развиването на язви или им пречи да се излекуват, когато към този момент признаците са налице. Честият банкет на алкохол може да провокира стомашен дискомфорт и даже диария. Злоупотребата с тези питиета е измежду най-вредните привички въобще!

Дъвчете доста дъвки

Дъвченето на дъвки може да докара до усвояване на прекомерно доста въздух, което ви накара да се почувствате като балон. Изкуствените подсладители, съдържащи се в дъвките също могат да влошат това неприятно положение. Смученето на твърди захарни бонбони има същия резултат.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР