Населението на Япония се свива. 2016 г. е първата в

...
Населението на Япония се свива. 2016 г. е първата в
Коментари Харесай

Странната причина, заради която раждаемостта в Япония намалява

Населението на Япония се свива. 2016 година е първата в историята, откогато държавното управление води статистика, в която ражданията са били под един милион. Населението пък е намаляло с 300 хиляди души. Вината се хвърля върху младежите, които са упреквани, че не вършат задоволително секс, както и се слага специфичен акцент върху дамите, които получават обвинявания, че слагат кариерата си пред фамилията.

Но има и друго, по-просто пояснение на казуса - такова, каквото е годно и в Съединени американски щати: раждаемостта в Япония понижава, тъй като има все по-малко положителни благоприятни условия за развиване за младежите, изключително за мъжете, в стопанската система. А в страна, в която на мъжете се гледа като на тези, които би трябвало да слагат самун на масата и да устоят фамилии, неналичието на положителни работни места може да сътвори огромна група от мъже, които не се женят и нямат деца, тъй като те, както и евентуалните им сътрудници, просто не могат да си го разрешат, написа The Atlantic в репортаж от страната.

" Раждаемостта понижава, както и опитите за забременяване. И хората показват една съществена причина: икономическата неустановеност ", споделя Ан Алисън, професор по културна антропология в университета Дюк.

На някой може и да му се стори изненадващо за Япония - страна, в която стопанската система работи добре, а безработицата е под 3 %. Но намаляващите стопански благоприятни условия основават един нов тренд, който е световен по своята природа - а точно нарастването на " нестабилната претовареност ".

От годините след войната Япония си сътвори традиция на " непрекъсната претовареност ", както специалисти в бранша я дефинират. В нейните рамки мъжете стартират кариери, получават положителни бонуси, могат да разчитат на нараствания на заплатата отвреме в точния момент и знаят, че в случай че работят старателно, ще се пенсионират на същото работно място.

Сега, по данни на професор Джеф Кингстън от университета Темпъл, към 40% от работещите са на работно място, което се счита за " нестабилна претовареност ". Това значи, че те не работят за компании, в които имат работно място за цялостен живот, а тъкмо противоположното: съчетават краткотрайна работа и такава на по четири часа с ниски заплати и без други обществени придобивки. И едвам 20% от тях съумяват по някое време в живота си да си намерят постоянна работа. Между 1995 и 2008 година броят на работещите с непостоянна работа се е нараснал със 7.6 милиона/

Феноменът стартира през 90-те години на предишния век, когато държавното управление ревизира трудовите закони, с цел да разреши по-голямата приложимост на краткотрайна претовареност. След това, когато глобализацията сложи още тежест върху фирмите и те трябваше да понижат разноските си, те започнаха да разчитат от ден на ден на краткотрайна работна ръка.

Но в просвета, която акцентира ролята на мъжете като тези, които би трябвало да устоят фамилиите, това има съществени последици за брака и раждането на деца. Така в Страната на изгряващото слънце мъжете, които нямат непрекъсната, постоянна работа не се считат за предпочитание сътрудници. И даже и в случай че два души желаят да се оженят и двамата нямат непрекъсната работа, родителите им няма да одобрят сходен брак, споделя Риосуке Нишида, професор в Института по технология в Токио.

Цифрите демонстрират, че към 30% от японците с непостоянна работа са оженени, когато навършат 30 година, а при тези с непрекъсната работа процентът доближава 56. " Ако завършиш и не можеш да си намериш непрекъсната работа, те считат за неуспех ", споделя още проф. Нишида.

Изчисленията са, че японците, които работят на краткотрайни работни места печелят приблизително по 1 800 $ месечно, само че харчат съвсем всичко за наем, с цел да изплатят заема си, с който са приключили университет и други сходни наложителни разноски.

Ръстът на хората, които работят на краткотрайна работа, основава проблем освен за самите тях, а и кара фирмите да считат, че могат да третират всички служащи зле, тъй като на пазара на труда постоянно има голям брой младежи, които си търсят обезверено работа. И са подготвени да работят часове след края на работното време за съвсем никакви пари. Така и тези, които имат непрекъсната работа, се оказват в обстановка, в която печелят задоволително пари, само че нямат време за нищо друго.

Разбира се, Япония не е неповторима в това, че има доста хора, които непрекъснато сменят нископлатени работни места и не могат да намерят мястото си в стопанската система. Но има и една огромна разлика със Съединени американски щати и останалите развити стопанската система: отношението на останалите към тях.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР