Населението на България ще умира все по-младо. Пловдивско е сред

...
Населението на България ще умира все по-младо. Пловдивско е сред
Коментари Харесай

Българите си отиват по-рано, Пловдив сред малкото области, където се очаква живот до 73 години

Населението на България ще умира все по-младо. Пловдивско е измежду дребното области в страната, където се чака междинната дълготрайност на живота на популацията да прескочи прага на 73-годишна възраст. Градовете, където се предвижда тя да бъде най-висока са - София (74,8г.), Кърджали (74,5г.), и морската ни столица Варна, която има идентичен коефициент с Пловдив – 73,6 години.
Прочетете още
В града под тепетата продължителността на живота е в 1,7 по-висока от междинното за страната.

Националния статистически институт регистрира спад в предстоящата междинна дълготрайност на идния живот на популацията с близо 2 години . Това сочи статистиката, която мери животът на новородените при хипотезата, че няма промени в интензивността на следената смъртност през дадената година. 

Последните калкулации на Национален статистически институт регистрират, че приблизително българинът живее до 71.9 години. Тези данни са изчислени за интервала 2020 - 2022 година, като по отношение на предходния интервал (2019 - 2021 г.) тази цифра понижава с 1.7 години.

Прави усещане, че междинната възраст, в която настава гибел при българското население, до напълно скоро е била 75 години. Това е и най-високата дълготрайност на живота от столетие насам. Тя се е задържала от 2012г. до 2021г.. 

От таблиците на Национален статистически институт излиза наяве още, че всекидневно – възрастта, в която умират мъже и дами се разграничава. И в двата случая обаче тя е намаляла с към 3 години за последните няколко години. По последни данни междинната предстояща дълготрайност на живота при мъжете е 68.3 години , до момента в който при дамите е със 7.5 години по-висока - 75.8 години .

Спрямо 2012 през 2022 година при мъжете следим понижение на продължителността  с 2.3 години , до момента в който при дамите с 1.8 години .



Всъщност дамите живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната. Териториалното систематизиране на предстоящата дълготрайност на живота тук-там е бележи осезаема разграничение. Така да вземем за пример най-голяма е разликата сред двата пола в област София, където дамите ще живеят с 8.4 години повече от мъжете. Най-малка пък е в област Шумен - 5.9 години.

На този декор междинната дълготрайност на живота на популацията в градовете е с 3 години по-висока - 72.8 години. Докато населението в селата живее до приблизителна възраст от 69.8 години. Спрямо 2012 година за популацията в градовете е намаляла с 2.1 години, а за популацията в селата - с 2.2 години.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР