Населението на България може да падне под 6 милиона души

...
Населението на България може да падне под 6 милиона души
Коментари Харесай

БАН: Може да сме под 6 млн. души през 2040 г.

 Населението на България може да падне под 6 милиона души до 2040 година, според изследване на Българската академия на науките.

Застаряването на нацията, обществените неравенства и миграцията са измежду водещите фактори, които задълбочават демографската рецесия у нас.

Учените предвиждат, че след 30 години всеки десети българин в страната ще бъде на възраст над 80 години, съобщи БНР.

България няма да изчезне. Според най-лошата прогноза до 2040 година популацията на страната може да намалее до 5,8 млн. души, в случай че не се подхващат ограничения за превъзмогване на рецесията.

" Структурата на популацията няма да бъде добра. Ще има доста повече възрастни, в сравнение с младежи. Добрата вест - няма да изчезнем, неприятната вест е, че няма да бъдем и 6 милиона ", изясни шефът на Института за проучване на популацията и индивида при Българска академия на науките проф. Антоанета Христова.

Тенденцията може да се обърне в позитивен проект едвам след 15 години.

" Независимо от това дори какъв брой ограничения се оферират и в каква комплексност, до 2034-а година ние постоянно ще имаме отрицателни резултати ".

Демографската прогноза разрушава мита, че миграцията е основната причина за намаляването на популацията.

" Има и заминаващи, само че и от ден на ден връщащи се. Броят на влизащите в страната и завръщащите се българи се изравнява на излизащите през последните години ", съгласно професор Катя Владимирова.

Мерките за превъзмогване на демографската рецесия включват поощряване на раждаемостта, възстановяване на опазването на здравето и обществените услуги, както и понижаване на смъртността и миграциите на популацията.

Изследването регистрира промени в полезностите и настройките на младите генерации - те имат нараснали условия към качеството на живот и към развъждането на децата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР