НАСА засне видео с котка и го излъчи от около

...
НАСА засне видео с котка и го излъчи от около
Коментари Харесай

НАСА излъчи видео с котка от далечния космос

НАСА снима видео с котка и го излъчи от към 30 милиона километра разстояние, съобщи Агенция Франс Прес.

Операцията е доста сериозен тест на нова авангардна технология - лазерна информационна система, която е многообещаваща за бъдещето на галактическите проучвания.

НАСА заяви през вчерашния ден, че за първи път е предала видео от далечния космос благодарение на тази система на 11 декември.

Звездата на 15-секундното видео е рижава котка на име Татърс, благосъстоятелност на един от чиновниците на Лабораторията за реактивни мотори на НАСА. Разположено на диван, котето се пробва да улови светлинна точка от лазер.



Видеоклипът с висока разграничителна дарба пътува до Земята единствено 101 секунди, откакто е изпратен от инструмент на сондата " Психея " на НАСА, която по това време се намира на към 30 милиона километра от Земята. Скоростта на предаване е най-малко 267 мигабита в секунда, повече от тази на елементарна интернет връзка. Сигналът е признат от обсерваторията " Паломар " в Калифорния, която го препраща директно към Лабораторията за реактивни мотори в южната част на същия американски щат, където видеото е възпроизведено незабавно.

Видеоклипове са излъчени и преди от космоса благодарение на тази лазерна технология, само че от доста по-малко разстояние. Космическите задачи изискват предаване на все по-голям размер данни поради усъвършенстването на технологиите. За да се приготви за пилотирани полети към Марс, НАСА желае да премине към лазерни връзки, вместо класическите с радиосигнали.

С този опит НАСА се вписва в традицията. През 1928 година са употребявани фрагменти от анимацията " Котаракът Феликс " за ефирен тест. В космоса обаче Татърс ще остане най-далече скочилият котарак, написа Агенция Франс Прес.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР