НАСА започна няколкомесечен и труден процес на фокусиране на новоизстреляния

...
НАСА започна няколкомесечен и труден процес на фокусиране на новоизстреляния
Коментари Харесай

НАСА настройва мощния телескоп Джеймс Уеб

НАСА стартира няколкомесечен и сложен развой на фокусиране на новоизстреляния галактически телескоп " Джеймс Уеб " - задача, която би трябвало да бъде приключена в точния момент, с цел да може революционното око в небето да стартира да наднича в Космоса при започване на лятото, написа Guardian.

Инженерите от Центъра за галактически полети " Годард " на НАСА в Грийнбелт, щата Мериленд, започнаха с изпращането на първични команди към дребни мотори - задвижващи механизми, които постепенно нареждат и настройват главното огледало на телескопа.

Състоящо се от 18 шестоъгълни сегмента от позлатен берилиев метал, главното огледало е с диаметър 6,5 метра - доста по-голяма повърхнина за събиране на светлина от предшественика на Уеб, 30-годишния телескоп Хъбъл.

18-те сегмента, които бяха сгънати дружно, с цел да се поберат в товарния отсек на ракетата, която изведе телескопа в Космоса, бяха разгънати дружно с останалите му структурни съставни елементи в продължение на две седмици след изстрелването на Уеб по Коледа.

Сега тези сегменти би трябвало да бъдат отделени от скрепителните детайли, които ги държаха на място за изстрелването, и по-късно да бъдат преместени напред с към сантиметър от първичната им настройка - развой, който ще продължи 10 дни - преди да бъдат подравнени, с цел да образуват една единствена, непрекъсната повърхнина, събираща светлина.

Подравняването ще отнеме още три месеца , сподели Лий Файнбърг, отговорник за детайлите на оптичния телескоп Уеб в Годард.

Подравняването на сегментите на първичното огледало, с цел да се образува едно огромно огледало, значи, че всеки сегмент " е изравнен с дебелина една петхилядна част от човешки косъм " , сподели Файнбърг.

" Всичко това изискваше от нас да измислим неща, които в никакъв случай не са правени преди ", като да вземем за пример задвижващите механизми, които са конструирани по този начин, че да се движат последователно при -240C във вакуума на Космоса , добави той.

По-малкото вторично огледало на телескопа, предопределено да насочва светлината, събрана от главното огледало, към камерата на Уеб и други принадлежности, също би трябвало да бъде подравнено, с цел да работи като част от цялостна оптична система.

Ако всичко върви по проект, телескопът би трябвало да е подготвен да снима първите си научни изображения през май, които ще бъдат обработени в продължение на още към месец, преди да бъдат предоставени на обществеността, сподели Файнбърг.

 Webb-01

Телескопът на стойност 9 милиарда $ , разказан от НАСА като " основната галактическа обсерватория на идващото десетилетие ", ще следи Космоса главно в инфрачервения набор , което ще му разреши да надникне оттатък облаците от газ и прахуляк, където се раждат звезди . Хъбъл работи най-вече в оптичните и ултравиолетовите талази.

Уеб е към 100 пъти по-мощен от Хъбъл , което му разрешава да следи обекти на по-големи дистанции, а затова и по-назад във времето, в сравнение с Хъбъл или който и да е различен телескоп. Астрономите настояват, че това ще даде опция да се насочи невъобразим до момента взор към Космоса, датиращ единствено 100 млн. години след Големия гърмеж - теоретичната точка, която е сложила началото на разширението на наблюдаемата Вселена преди към 13,8 милиарда години.

Телескопът е резултат от интернационално съдействие, ръководено от НАСА в партньорство с Европейската и Канадската галактическа организация.

 Webb-02
Свързани вести Изстреляха най-големия и мощен телескоп в света, правоприемник на "Хъбъл " ВИДЕО
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР