НАСА започна да прави настройки на космическия телескоп Джеймс Уеб,

...
НАСА започна да прави настройки на космическия телескоп Джеймс Уеб,
Коментари Харесай

НАСА започва да прави настройки на телескопа Джеймс Уеб

НАСА стартира да прави настройки на галактическия телескоп " Джеймс Уеб ", с цел да го приготви за работа при започване на лятото, както е планувано, съобщи Ройтерс.

Екипите на американската галактическа организация, които дават отговор за задачата, към този момент изпращат първи команди към задвижващите механизми за постепенно позициониране и фина конфигурация на главното огледало на свръхмодерния телескоп.

Голямото огледало на " Джеймс Уеб " е направено от берилий - лек, здрав и студоустойчив метал. Диаметърът му е 6,5 метра и има 18 сегмента, покрити с доста тъничък пласт злато, което отразява извънредно добре инфрачервената светлина. Те бяха прибрани дружно, с цел да се съберат в товарния отсек на ракетата, с която " Джеймс Уеб " беше изстрелян в космоса на 25 декември.

18-те сегмента бяха разгънати дружно с останалите структурни съставни елементи в границите на две седмици след изстрелването на супермодерния уред за наблюдаване на Космоса.

Сега те би трябвало да бъдат отделени от крепежните детайли, с които бяха прибрани и по-късно да бъдат придвижени напълно малко по-напред от първичната им настройка. Това ще стане за 10 дни. На идващия стадий сегментите ще бъдат изравнени, с цел да образуват цялостна, непрекъсната повърхнина, която събира светлина.

Подравняването ще отнеме още три месеца, изясни Лий Файнберг, който е част от екипа, отговарящ за задачата на " Джеймс Уеб ".

По-малкото огледало на телескопа, чиято задача е да насочва събраната светлина към камерата и другите принадлежности на " Джеймс Уеб ", също е належащо да се настрои, с цел да работи като част от общата оптична система.

Ако всичко върви по проект, телескопът би трябвало да бъде подготвен да направи първите научни фотоси през май, а още един месец ще бъде нужен, с цел да бъдат обработени и показани.

Космическият телескоп " Джеймс Уеб " е взаимен план на НАСА, Европейската галактическа организация и Канадска галактическа организация. Учените възнамеряват да го употребяват за проучване на най-старите звезди и галактики във Вселената, формирани след Големия гърмеж, както и за търсене на евентуално обитаеми планети.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР