НАСА си партнира с изследователска агенция на Пентагона за разработване

...
НАСА си партнира с изследователска агенция на Пентагона за разработване
Коментари Харесай

НАСА разработва ракета с ядрен двигател за Марс

НАСА си партнира с изследователска организация на Пентагона за създаване на ракетен мотор с нуклеарен мотор в подготовка за изпращане на астронавти на Марс.

Бил Нелсън от НАСА разяснява, че американската галактическа организация ще сплоти сили с Агенцията за перспективни проучвателен планове в региона на защитата (ДАРПА), с цел да " създаде и показва усъвършенствана технология за нуклеарни топлинни мотори още през 2027 година "



" С помощта на тази нова технология астронавтите ще могат да пътуват до и от дълбокия космос по-бързо от всеки път - съществена опция за подготовка на задачи с екипаж до Марс ", сподели Нелсън в изказване, оповестява БГНЕС.

ДАРПА е звеното на Пентагона за научни проучвания и развиване и е изиграла роля в доста от забележителните нововъведения на XX век, в това число интернет.

НАСА разгласи, че новите нуклеарни мотори ще бъдат три или повече пъти по-ефективни от стандартните химически и ще понижат времето за пътешестване, което е от значително значение за възможна задача до Марс.



В нуклеарните топлинни мотори се употребява дребен нуклеарен реактор, с цел да се генерират извънредно високи температури. Топлината от реактора се предава на течно гориво, което се трансформира в газ под доста високо налягане и обезпечава голяма двигателна сила.

" ДАРПА и НАСА имат дълга история на ползотворно съдействие ", разяснява шефът на ДАРПА Стефани Томпкинс, като уточни ракетата " Сатурн " V, която води първите астронавти на Луната.



" Програмата за ядрено-топлинни ракети ще бъде от значително значение за по-ефективното и бързо превозване на материали до Луната и вероятно на хора до Марс ", разясни Томпкинс.

За финален път проби на нуклеарни топлинни ракетни мотори НАСА организира преди повече от 50 години. Програмата обаче е изоставена заради бюджетни съкращения и напрежението по време на Студената война.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР