НАСА ще изпрати роботизиран роувър да търси воден лед близо

...
НАСА ще изпрати роботизиран роувър да търси воден лед близо
Коментари Харесай

НАСА избра място за кацане на лунния си роувър

НАСА ще изпрати роботизиран роувър да търси воден лед покрай кратера на Южния полюс на Луната. През 2023 година транспортното средство с размер на голф количка ще кацне покрай западния завършек на кратера „ Нобиле “, меланхолия с ширина към 73 км, която е съвсем непрекъснато в сянка, съобщи „ Би Би Си “.

Мисията „ Вайпър “ ще поддържа проектите за проучвания на Луната, тъй като ледът може да се добива за питейна вода и за ракетно гориво. НАСА желае да върне астронавти на повърхността на естествения ни сателит през това десетилетие.

Програмата „ Артемида “ на галактическата организация ще включва най-малко една жена и един цветнокож човек. Тя би могла да проправи пътя за дълготрайното наличие на хората на Луната.

Според проектовия управител на „ Вайпър “, Даниел Андрюс, задачата с роувъра може да помогне на учените да схванат какъв брой елементарно или мъчно ще е извличането на воден лед. „ Ако ресурсите са изобилни и налични, това в действителност ще промени характера на оцеляване на хората на Луната “, разяснява той.

Различни доказателства сочат, че има милиарди тонове лунен лед, заключени в полярни кратери, които в никакъв случай не виждат слънчева светлина и където температурите падат до минус 223 градуса по Целзий. Намирането в непрекъсната сянка основава постоянна и доста студена среда, нужна за опазване на огромни замръзнали залежи.

Има спънки за проучването на този чужд район. Предизвикателство е да се проектира роувър, кадърен да работи на място, което е извънредно студено през нощта и по-късно топло денем. Слънцето е доста ниско на хоризонта на Южния полюс и хвърля дълги, бързо движещи се сенки. Екстремното периодично повтаряне на светлина и мрачевина могат да затруднят роувъра да заобикаля заплахите и като цяло да стигне там, където би трябвало.

Инженерите би трябвало да внимават при планирането на маршрута, с цел да се съобразят със светлината.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР