НАСА съобщи, че разрушаването от Индия на един от нейните

...
НАСА съобщи, че разрушаването от Индия на един от нейните
Коментари Харесай

Индия разрушила свой сателит, от което се образували стотици космически отпадъци

НАСА заяви, че разрушаването от Индия на един от нейните спътници в околоземна орбита посредством ракета е довело до образуването на 400 галактически отпадъка . Това поражда заплаха за астронавтите на борда на Международната галактическа станция, съобщи Франс прес.
 
Ръководителят на НАСА Джим Брайдънстайн сподели, че пет дни след теста, осъществен от Индия за да покаже, че може да унищожава спътници и да показва отбранителните си качества, галактическото ръководство е преброило 400 галактически отпадъка.

" Всички не могат да бъдат следени. Ние следим обекти с размери над 10 сантиметра и сме преброили към 60 такива . Всеки от тях си има номер ", посочи ръководителят на НАСА.
 
Индийският спътник беше погубен на височина от 300 километра, т.е. под МКС, която се намира на 410 километра и от множеството орбитиращи спътници. Но 24 от 60 отпадъка над 10 сантиметра, са достигнали по-голяма височина от МКС вследствие на унищожаването на спътника.

 
" Предизвикването на събитие, което изпраща боклуци на височина, по-голяма от тази на МКС, е нещо извънредно. Този вид действия е несъответстващ с бъдещето на обитаемите полети . Това е недопустимо ", сподели ръководителят на НАСА.-->
 
Американските въоръжени сили преброяват обектите в космоса, с цел да предскажат риска от конфликт освен с МКС, само че и със спътниците. Военните наблюдават 23 000 обекта с размери над 10 сантиметра. Това включва към 10 000 галактически отпадъка , от които близо 3000, основани от едно и също събитие - антисателитен китайски тест през 2007 година на 860 километра от повърхността.

 
Заради индийския тест в този момент рискът от конфликт с МКС е повишен с 44 % а, споделя Джим Брайдънстайн. Той добавя, че рискът обаче бързо ще намалее, тъй като множеството от отломките са на ниска височина и бързо ще изгорят при нахлуване в атмосферата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР