NASA`s Parker Solar Probe was scrubbed from launching from NASA`s

...
NASA`s Parker Solar Probe was scrubbed from launching from NASA`s
Коментари Харесай

НАСА изстреля за първи път сонда към Слънцето

NASA`s Parker Solar Probe was scrubbed from launching from NASA`s Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida, U.S., August 11, 2018. REUTERS/Mike Brown

© Mike Brown Още по тематиката
Джеф Безос форсира ракетната си стратегия в Blue Origin

Той усилва служащите в компанията и се пробва да стигне триумфа на Falcon 9 на Илън Мъск
6 авг 2018
Първи частен космодрум

SpaceX се готви да изстрелва над 60 ракети всяка година от лична апаратура във Флорида
29 юни 2018
" Следващият SpaceX " се готви за първия си комерсиален пуск на спътници

Компанията Rocket Lab проправя пътя на " лоукост " полетите в космоса
22 юни 2018 Американската аерокосмическа организация НАСА изстреля сондата " Паркър ", с което даде началото на едно от най-амбициозните си проучвания - на Слънцето. Стартът от Кейп Канаверъл в щата Флорида беше плануван за събота, само че поради атмосферни проблеми беше отсрочен за през днешния ден и вторият опит беше сполучлив.

Целта

Сондата коства 1.5 милиарда $, като има за цел да навлезе в слънчевата атмосфера и да стане първата задача за проучване на звездата. Тя би трябвало да премине около Венера през септември, преди да се гмурне през ноември във фотосферата на Слънцето - тази част от звездата, която остава да се вижда от Земята при цялостно слънчево затъмнение. Първите данни от задачата се чакат през декември.

" Паркър " е с размера на фамилен автомобил, само че с цел да стигне до Слънцето е нужна стартова сила 55 пъти по-голяма от нужната при задача до Марс. Ракетата притежател Delta IV Heavy е заредена с над 600 тона гориво. Това би трябвало да обезпечи на сондата най-високата скорост, с която тяло, създавано от човек, е било изпращано в космоса - над 69 000 км/ч.

Седем години

По проект задачата би трябвало да продължи 7 години. За това време е планувано сондата да направи 24 обиколки на Слънчевата корона, където температурите доближават 3 млн. градуса по Целзий или към 300 пъти повече от повърхността на Слънцето. Слънчевата корона изхвърля мощни плазмени и енергийни частици, които могат да провокират геомагнитни пространствени стихии и да разрушат електрическата мрежа на Земята. В тези екстремални условия отбраната на сондата се обезпечава от 12 см пълен термощит, който ще се нажежи до 1400 градуса, а минимално излизане на " Пакрък " от неговата " сянка ", ще го унищожи за секунди.

Целта на сондата е да изследва по какъв начин силата и топлината се движат през слънчевата корона, както и да изследва какво форсира слънчевите енергийни частици. Очакванията са от събраните данни прогнозите за огромни изригвания на Слънцето и последвалите от това метеорологични промени, които въздействат на живота на Земята, както и на спътниците и астронавтите в Космоса, да са още по-точни.

Хиляди фенове наблюдаваха изстрелването на апарата. Сред тях беше и 91-годишният астрофизик Юджийн Паркър, на чието име е кръстена сондата. Той е измежду пионерите в проучването на слънчевия вятър.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР