НАСА разпечата една от последните недокосвани лунни проби, донесена от

...
НАСА разпечата една от последните недокосвани лунни проби, донесена от
Коментари Харесай

НАСА отвори недокосвани лунни проби

НАСА разпечата една от последните недокосвани лунни проби, донесена от "Аполо 17 ", с цел да се приготви за програмата "Артемида ", заяви уеб сайтът Спейс.
Пробата от 430 гр. каменист материал и прахуляк, била запечатана от астронавтите Джин Сърнан и Харисън Шмит на 12 декември 1972 година Тя била взета покрай кратера Лара с тръба с диаметър 4 см., която е разпечатана от учени в лунната лаборатория на галактическия център "Джонсън ", предава Българска телеграфна агенция. Специалистите в този момент могат да вършат проучвания, каквито са били немислими по времето на задачите "Аполо ", в това число и неагресивни 3D фотоси и микротомия със свръхвисока резолюция. Анализът на тестът ще даде опция на експертите да усъвършенстват методите си и да приготвят бъдещите откриватели за лунните задачи, планувани за след 2020 година
Мисиите "Аполо " донесоха на Земята общо 383 кг. лунни скали и пръст. Повечето от пробите, събрани при шестте кацания на лунната повърхнина, са изследвани и се съхраняват в галактическия център "Джонсън ". Отворената проба с номер 73002 е горната част от 0.6-метровата тръба, в която се съхраняват две образци. Долният сегмент - проба 73001 ще бъде отворен през януари. Пробите са взети на място отвесно с тръбата.
Проби от задачите "Аполо " не са отваряни от 70-те години на предишния век. След сегашните проучвания единствените недокосвани образци ще останат две, донесени с задачите "Аполо 15 " и "Аполо 16 ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР