НАСА пусна видео с уникални снимки от роувъра Curiosity, който

...
НАСА пусна видео с уникални снимки от роувъра Curiosity, който
Коментари Харесай

Уникални снимки от повърността на Марс с ултра висока резолюция

НАСА пусна видео с неповторими фотоси от роувъра Curiosity, който броди из необятната пустота на прилежащата планета - Марс, заяви Sciencealert.

Видеото демонстрира 360-градусова гледка, запечатана в 1,8 милиарда пиксела, на която се вижда с високо качество повърхността на алената планета - кратери, възвишения и даже следите на роувъра.

Панорамата е съставена от над 1000 обособени фотоси, направени в продължение на общо 6,5 часа, разпределени за четири дни.

" Докато мнозина от нашия екип бяха вкъщи, наслаждавайки се на пуйка за Деня на благодарността, Curiosity подготви този празник за очите ", споделя ученият от плана " Curiosity " Ашвин Васавада от лабораторията за реактивни мотори на НАСА.

На изображението се вижда район, наименуван Glen Torridon - кръстен на мястото в Шотландия - който роувърът е изследвал след слизането си от богатия на хематит Vera Rubin Ridge през януари 2019 година

За разлика от него, Glen Torridon е богат на глинени минерали в пластове от утаечна канара и съставлява огромен интерес за планетарните геолози. Докато Curiosity взимаше проби от земята под протектора, откритията му постепенно разкриха неоценима информация за историята на изменящия се климат на Марс.

Пробите от свредла, събрани от Curiosity, потвърдиха глиненото обилие, планувано от орбитални изображения. По-вълнуващото е, че мократа химия на една от пробите разкри органични молекули, което свидетелства, че в марсианската тиня има органична химия.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР