НАСА получи нова информация от сондата Юнона“, която предполага, че

...
НАСА получи нова информация от сондата Юнона“, която предполага, че
Коментари Харесай

Кислород, достатъчен за 1 милион души е открит на спътник на Юпитер

НАСА получи нова информация от сондата „ Юнона “, която допуска, че всеки ден на спътника на Юпитер  - Европа се създава задоволително О2, с цел да поддържа живота на към 1 милион души. Учените за първи път изследват опцията за формиране на О2 на спътника Европа след изследванията на галактическия транспортен съд " Галилео ", изстрелян през 1989 година Сега „ Юнона “ затвърди това мнение на откривателите.

Спътникът Европа е затрупан с лед, който може да крие океани и вероятно някаква форма на биологичен живот. Кислородът се образува на Европа заради бомбардирането му със заредени частици от Юпитер - спътникът се намира в радиационните пояси на гигантската планета. С помощта на радиация молекулите на водата, т.е. ледът на повърхността на планетата, могат да бъдат разграничени на водород и О2, които се улавят от датчиците на сондите. Според резултатите от проучванията на „ Юнона “ се оказа, че на Европа се създават 12 кг О2 в секунда.

Изучаването на производството на О2 на спътика на Юпитер ще бъде една от дилемите на задачата Europa Clipper на НАСА, която стартира през октомври 2024 година При идването си в системата на Юпитер през 2030 година сондата ще би трябвало да разбере дали на спътника Европа има условия, подобаващи за живот.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР