НАСА обяви в понеделник имената на четиримата астронавти, които ще

...
НАСА обяви в понеделник имената на четиримата астронавти, които ще
Коментари Харесай

НАСА обяви екипажа за полет около Луната

НАСА разгласи в понеделник имената на четиримата астронавти, които ще управляват задачата на организацията Артемида II към Луната през идната година, оповестява СиЕнЕн.

Астронавтите, които ще управляват първата задача с хора до Луната от пет десетилетия , би трябвало да излетят през ноември 2024 година

Астронавтите са Рийд Уайзман от НАСА, Виктор Глоувър и Кристина Кох и Джереми Хансен от Канадската галактическа организация .

Уайзман е 47-годишен награден военноморски авиатор и пилот-изпитател, определен за първи път за астронавт на НАСА през 2009 година Той е направил един предходен галактически полет, 165-дневно пътешестване до Международната галактическа станция, с полет на борда на съветска ракета Союз през 2014 година Съвсем неотдавна Уайзман е бил шеф на офиса на астронавтите, преди да се отдръпна през ноември 2022 година, което го прави подобаващ за летателна задача.

47-годишният Хансен е водач на изтребител, определен от Канадската галактическа организация за образование на астронавти през 2009 година Той е един от единствено четиримата дейни канадски астронавти и неотдавна стана първият канадец, назначен да дава отговор за образованието за нов клас на астронавтите на НАСА.

Глоувър е 46-годишен военноморски авиатор, който се завърна на Земята от първия си галактически полет през 2021 година, откакто пилотира втория полет с екипаж на галактическия транспортен съд Crew Dragon на SpaceX и прекара съвсем шест месеца на борда на Международната галактическа станция. Ветеранът с четири излизания в открития космос получи магистърска степен по инженерство, до момента в който работеше като тестов водач.

" Това е доста повече от четири имена, които бяха оповестени ", сподели Глоувър по време на известието в понеделник в галактическия център на НАСА Джонсън в Хюстън. " Трябва да отпразнуваме този миг в човешката история.... Това е идната стъпка в пътуването, което ще води човечеството до Марс. "

44-годишната Кох е деец с шест излизания в открития космос. Тя държи върха за най-дълъг индивидуален галактически полет от жена, с общо 328 дни в космоса. Кох също е електроинженер, който оказа помощ за създаването на научни принадлежности за голям брой задачи на НАСА. Тя също е прекарала една година на Южния полюс, сложен престой, който би могъл да я приготви за интензивността на лунна задача.
 НАСА афишира екипажа на
НАСА афишира екипажа на " Орион " на 3 април

Ще отидат на Луната през 2024 година като част от задачата " Артемида 2 "

За тази задача

Мисията Artemis II ще се основава на Artemis I, тестова задача без екипаж, която изпрати капсулата Orion на НАСА на обиколка към Луната, което завърши през декември. Космическата организация счете тази задача за сполучлива и към момента работи за обзор на всички събрани данни.

Ако всичко върви по проект, Artemis II ще излети към ноември 2024 година Членовете на екипажа в галактическия транспортен съд Orion, ще излетят на върха на създадена от НАСА ракета Space Launch System от галактическия център Кенеди на НАСА във Флорида.

Очаква се пътуването да продължи към 10 дни и ще изпрати екипажа оттатък Луната, евентуално по-далеч, в сравнение с всеки човек е пътувал в историята, макар че точното разстояние към момента не е несъмнено.

" Точното разстояние оттатък Луната ще зависи от деня на политане и относителното разстояние на Луната от Земята по време на задачата ", сподели представителят на НАСА Катрин Хамбълтън по имейл.

След като обиколи Луната, галактическият транспортен съд ще се върне на Земята за кацане в Тихия океан.

Очаква се Artemis II да проправи пътя за задачата Artemis III по-късно това десетилетие, за която НАСА даде обещание, че ще е с първата цветнокожа жена на лунната повърхнина. Това също ще означи първия път, когато хората са докоснали Луната след края на програмата Аполо през 1972 година

Мисията Artemis III се чака да излети по-късно това десетилетие. Но огромна част от технологията, която задачата ще изисква, в това число скафандри за вървене по Луната и лунен спускаем уред за транспорт на астронавтите до повърхността на Луната, към момента е в развой на разработка.

НАСА се насочва към датата на изстрелване на Артемида III през 2025 година, макар че генералният контрольор на галактическата организация към този момент сподели, че забавянията евентуално ще изтласкат задачата до 2026 година или по-късно.

Космическата организация се пробва да върне хора на Луната повече от десетилетие. Програмата Artemis е предопределена да проправи пътя към основаването на непрекъснат лунен пост, допускащ на астронавтите да живеят и работят по-дълбоко в космоса в дълготраен проект, до момента в който НАСА и нейните сътрудници чертаят пътя към изпращането на първите хора на Марс.
 Снимка 612920
Източник:

Снимка, предоставена на 15 март 2023 година от Axiom Space, демонстрира първообраз на скафандър за Artemis III, AxEMU. Axiom Space проектира галактическия костюм за първото дълготрайно наличие на НАСА на Луната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР