НАСА няма да отмени изстрелването на новата ракета до Луната,

...
НАСА няма да отмени изстрелването на новата ракета до Луната,
Коментари Харесай

Мисия за 4 млрд. долара: НАСА няма да отменя отново изстрелването на свръхмощната ракета до Луната

НАСА няма да анулира изстрелването на новата ракета до Луната, а нанесените от урагана Никол вреди не съставляват огромен риск, съобщи АП. 

Природната буря стана причина за отлепване на 3-метрова част от уплътнение в горната част на галактическия уред.

Материалът се откъсна под формата на дребни късчета, сподели мениджърът на задачата Майк Сарафин. Той удостовери, че екипът е подготвен да работи, базирайки се на опита си с този материал.

Изстрелването е планувано за ранните часове на сряда, 16 ноември, и ще бъде осъществено от галактическия център „ Кенеди “ във Флорида. Ще бъдат употребявани тестови манекени вместо астронавти. Това е първият тестови полет на 98-метровата ракета. Тя е и най-мощната, конструирана от НАСА до момента. Ракетата ще се опита да изпрати капсулата в лунната орбита.

Мисията на стойност 4 милиарда щатски $ беше краткотрайно прекъсната през август поради приключване на гориво и поради урагана Иън. Ракетата беше прибрана в хангара през септември, само че пък остана на стартовата площадка по време на естествената буря Никол. Тогава мениджърът на задачата сподели, че няма задоволително време да бъде преместена. Бурята обаче се оказа по-сериозна от предстоящото.

Сарафин сподели в понеделник вечерта, че въпреки всичко има дребен риск част от уплътнението да се отлепи по време на изстрелването. Най-вероятно ще пострада една по-голяма и здрава част от ракетата. Щетите обаче няма да бъдат съществени, считат от НАСА.

Инженерите не съумяха да дефинират повода за рисковото изпускане на гориво по време на двата опита за изстрелване през лятото. Екипът е уверен, че по-малкият напън върху сензитивната част на горивния поток ще поддържа вероятно приключване в допустими граници. Това сподели Джеръми Парсънс, заместник-мениджър по програмата.

Космическата организация на Съединени американски щати възнамерява да изпрати астронавти към Луната през 2024 година Кацане на екипаж на лунната повърхнина е планувано за 2025 година

Последното кацане на Луната беше през 1972 година Тогава бе прекратена програмата „ Аполо “.

Сателит на НАСА с размерите на микровълнова печка доближи до лунната орбита в неделя, откакто бе изстрелян от Нова Зеландия през лятото. Сателитът „ Кейпстоун “ ще прекара шест месеца в лунна орбита, тествайки системата за навигация.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР