NASA може да изгуби роувъра Opportunity, който не се е

...
NASA може да изгуби роувъра Opportunity, който не се е
Коментари Харесай

Марсоходът Opportunity от един месец не излиза на връзка

NASA може да изгуби роувъра Opportunity, който не се е свързвал със Земята след мощната пясъчна стихия, завършила на 23 юли.
Учените допускат, че мощната стихия е засипала Opportunity с прахуляк и пясък. Марсоходът получава сила само от своите слънчеви панели, а в тези условия те няма по какъв начин да получат нужната ултравиолетова светлина.

Роувърът може да мълчи и поради внезапното захлаждане. В региона на екватора температурата може да пада до -100 градуса по Фаренхайт (-73,3℃). Чипът на устройството е затрупан с пластини от плутоний-238, които го поддържат леко топъл. Но техният запас може да се окаже непълен и Opportunity да спре вечно.

Освен това, след приключването на пясъчната стихия, може да са нужни седмици и даже месеци, преди небето да стане задоволително ясно и слънчевите панели на роувъра да стартират да генерират задоволително сила. Но колкото повече акумулаторните акумулатори на марсохода остават без заряд, толкоз повече губят от своя потенциал. Учените споделиха,че напълно скоро батериите на роувъра ще стартират да деградират. НАСА акцентира, че даже и един ден да чуем Opportunity, роувърът няма да бъде предходният. Сега всички чакат марсоходът да се свърже, с цел да се схванат детайлностите за бурята и какво е станало с него. / kaldata.com
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР