НАСА изстреля от база в Нова Зеландия два малки спътника,

...
НАСА изстреля от база в Нова Зеландия два малки спътника,
Коментари Харесай

НАСА изстреля два спътника за проследяване на урагани

НАСА изстреля от база в Нова Зеландия два дребни спътника, предопределени за следене на тропически циклони час по час, в границите на план, който може да усъвършенства метеорологичните прогнози за опустошителни стихии.

Новите спътници за следене на стихии, изпратени в орбита с ракета, издигната от американската компания Rocket Lab, могат да прелитат над ураганите (или тайфуните в Тихия океан) на всеки час спрямо всеки шест часа при сегашните спътници.

Изследователите ще могат да следят развиването на бурите на всеки час, съобщи ученият от НАСА Уил Маккарти на конференция за първото изстрелване на задачата TROPICS.

" Все още се нуждаем от огромните спътници ", добави той. " Това, което получаваме от тях, е опцията да прибавим повече информация към водещите спътници, които към този момент имаме. "

Вторият транспортен съд, издигнат от Rocket Lab, би трябвало да бъде изстрелян след към две седмици, носейки още два спътника, с цел да приключи дребното съзвездие от четири спътника за следене на стихии.

Събраната информация за преваляванията, температурата и влажността на въздуха може да помогне на учените да дефинират къде ураганът ще доближи сушата и каква ще бъде неговата мощ, което ще помогне на хората, живеещи в крайбрежните региони, да бъдат по-добре готови за възможна евакуация .

" Много оперативни организации като Националния център за ураганите и Съвместния център за предизвестие за тайфуни и доста други са подготвени да одобряват изображенията, които да оказват помощ на техните синоптици ", сподели Бен Ким, програмен началник в НАСА.

В дълготраен проект по-доброто схващане на образуването и развиването на тези стихии може да помогне за възстановяване на климатичните модели.

Първоначално съзвездието трябваше да има не четири, а шест спътника, само че първите два бяха изгубени, когато американската ракета " Astra " се повреди малко след излитането си предходната година.

Ураганите или тайфуните стават все по-мощни със стоплянето на океанската повърхнина , настояват учените.

Ураганът Йън , който опустоши Флорида през 2022 година , умъртви десетки хора и нанесе вреди за над 100 милиарда $, което го трансформира в най-скъпото метеорологично злополучие в света за годината.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР