НАСА изстрелва сонда към СлънцетоВ събота НАСА се готви да

...
НАСА изстрелва сонда към СлънцетоВ събота НАСА се готви да
Коментари Харесай

НАСА изстрелва сонда към Слънцето

НАСА изстрелва сонда към Слънцето
В събота НАСА се готви да изстреля своята сонда Parker Solar Probe (PSP), струваща 1,5 милиарда $, която има за цел да навлезе в слънчевата атмосфера и да стане първата задача за проучване на звездата.

PSP е с размерите на автомобил. Ще бъде изстреляна от космодрума Кейп Канаверал. Главната цел на сондата е да разкрие тайните на короната и необикновената атмосфера към Слънцето.

Не единствено че короната е към 300 пъти по-гореща от повърхността на Слънцето, а също по този начин изхвърля мощни плазмени и енергийни частици, които могат да провокират геомагнитни пространствени стихии и да разрушат електрическата мрежа на Земята.

Сондата има свръхмощен термозащитен екран с дебелина единствено 11,43 сантиметра.

Щитът би трябвало да даде опция на галактическия транспортен съд да оцелее при близостта му с центъра на нашата слънчева система, когато се приближи на 6,66 милиона километра от слънчевата повърхнина. Очаква се слънчевата светлина да загрее щита до към 1371 градуса по Целзий.

Сондата би трябвало да направи 24 прекосявания през короната на Слънцето по време на своята задача, която е планувано да продължи 7 години./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР