НАСА и Boeing Co. заявиха, че се отказват от плановете

...
НАСА и Boeing Co. заявиха, че се отказват от плановете
Коментари Харесай

НАСА и Boeing отлагат полета на Starliner с екипаж поради опасения за безопасността

НАСА и Boeing Co. обявиха, че се отхвърлят от проектите си за изпращане на тестови полет с екипаж на галактическия транспортен съд Starliner до и от Международната галактическа станция.

Това е последният сходен крах за програмата Starliner на Boeing. Тя планираше да извърши тестовия си полет на 21 юли, което щеше да бъде първият път, когато Starliner щеше да транспортира хора в космоса.

На конференция в четвъртък НАСА и Boeing обявиха, че неотдавна са разкрили два нови казуса с Starliner, в това число запалима лента, употребена за увиване на кабелните снопове, и проблеми с парашутите на кораба. Те обявиха, че ще прекарат идващите пет до седем дни, с цел да схванат по какъв начин да продължат с графика, само че не дадоха нова предстояща дата на изстрелване.

Възможно е корабът Starliner да се наложи да бъде раздрънкан, с цел да се отстранят новите проблеми, споделиха от Boeing.

Акциите на авиокосмическата компания не се трансформираха значително по време на удължената търговия в Ню Йорк.

" Можем да кажем, че сме разочаровани, тъй като това значи закъснение, само че екипът се гордее, че вършим верния избор ", сподели Марк Напи, вицепрезидент и началник на програмата Starliner в Boeing. От НАСА обявиха, че поддържат решението за закъснение " на 100% ".

Притеснения и злополуки

На 25 май консултативна група по сигурността на НАСА изрази угриженост по отношение на нерешени проблеми, които би трябвало да бъдат решени със Starliner преди плануваната дата на изстрелване, в това число продължаващите проблеми с парашутите и софтуера на кораба.

По време на съвещанието на комисията съветниците по сигурността признаха, че някои от проблемите са отдавнашни, до момента в който други са се появили едвам неотдавна по време на разбора и тестванията. Групата прикани НАСА да сътвори самостоятелен екип, който да направи " изчерпателен обзор " на проблемите.

" Като се има поради броят на оставащите провокации пред узаконяването на Starliner, ние мощно насърчаваме НАСА да се отдръпне и да огледа обширно на оставащата работа ", съобщи по време на съвещанието Патриша Сандърс, ръководител на Консултативната група по аерокосмическа сигурност на НАСА. По-късно НАСА разгласява лист с оставащите детайли, които би трябвало да бъдат обработени преди първия полет на Starliner с екипаж.

Boeing съобщи, че вместо да основава самостоятелна комисия, възнамерява да разпореди на НАСА и на инженерните специалисти по сигурност, които към този момент са вградени в Starliner, да осведомят управлението на НАСА за проблемите.

Двойката към този момент няколко пъти е отлагала този тест за изстрелване. Те отложиха полета за юли от края на април, а преди този момент възнамеряваха да изстрелят Starliner през февруари. Продължаващите закъснения са коствали на Boeing цели $883 млн. от 2020 година насам, обявиха от компанията. Напи съобщи, че тези съответни проблеми са " прекомерно нови, с цел да се дефинира дали това ще изисква спомагателни разноски или не ".

Boeing проектира и създаде Starliner за програмата на НАСА за комерсиален екипаж. Като част от програмата две компании - Boeing и Space Exploration Technologies Corp. на Илон Мъск - получиха контракт за създаване на транспортни средства, които биха могли да транспортират астронавти до и от Международната галактическа станция.

Космическият транспортен съд на SpaceX, Crew Dragon, сполучливо транспорти първите астронавти до МКС през 2020 година и от този момент няколко пъти е изпращал екипажи до галактическата станция.

Starliner също по този начин претърпя многочислени механически неизправности, както по време на полет, по този начин и по време на тестванията. Boeing беше заставен да организира две летателни тествания на капсулата без екипаж, откакто софтуерни проблеми попречиха на Starliner да доближи галактическата станция при първия си опит. Компанията изпрати сполучливо Starliner до МКС през май 2022 година, само че и този полет претърпя дребни механически неизправности по време на задачата.

Запалителната лента е попадала на транспортното средство Starliner, което хвърча през май, сподели Напи, като добави, че компанията е разкрила казуса едвам неотдавна по време на задълбочените инспекции, нужни за узаконяването на галактическия транспортен съд за човешки полет.

Въпреки всички провокации Boeing " продължава да е ангажирана " с програмата и не е обсъждала съществено опцията да се откаже от нея, сподели Напи.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР