НАСА губи контакт с космическия кораб Вояджър 2, опериращ на почти 12,4 милиарда мили от Земята

...
НАСА загуби контакт с космическия си кораб Вояджър 2 и
Коментари Харесай

НАСА загуби контакт с космическия си кораб Вояджър 2 и е възможно комуникациите да не се възобновят до средата на октомври, каза космическата агенция в петък.

Вояджър 2, разположен на почти 12,4 милиарда мили от Земята, в момента не може да изпраща данни обратно на Земята или да получава команди. Контактът беше прекъснат, когато серия от планирани команди на 21 юли случайно накараха антената да се насочи на 2 градуса от Земята.

Планираното нулиране на ориентацията е програмирано за 15 октомври. НАСА каза, че вярва, че нулирането на ориентацията, което е предназначено да поддържа антената на Вояджър 2 насочена към Земята, трябва да позволи възобновяване на комуникацията. НАСА вярва, че космическият кораб ще остане на планираната си траектория от сега до 15 октомври. 

Вояджър 2 и Вояджър 1 бяха изстреляни през 1977 г. Вояджър 1, който продължава да работи нормално, се намира на почти 15 милиарда мили от Земята. Космическият кораб е проектиран да намира и изучава границите на нашата слънчева система.

Вояджър 1 е използван за изследване на Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, според НАСА. През 2018 г., повече от 40 години след изстрелването си, Вояджър 2 навлезе в междузвездното пространство през 2018 г. Вояджър 2 беше първият създаден от човека обект, прелетял покрай планетата Уран. Космическият кораб откри повече от дузина нови луни през годините си в космоса.

Космическият кораб се управлява от лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, а мисиите на Вояджър са част от Обсерваторията на системата за хелиофизика на НАСА, спонсорирана от Отдела за хелиофизика от Дирекцията за научна мисия във Вашингтон.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР