Нарязаният хляб съществува от по-малко от век. Първите автоматично нарязани

...
Нарязаният хляб съществува от по-малко от век. Първите автоматично нарязани
Коментари Харесай

Не купувайте хляб на филийки, ако искате да сте здрави

Нарязаният самун съществува от по-малко от век. Първите автоматизирано нарязани търговски хлябове са създадени през 1928 година в Мисури.

Коричката на хляба е доста значима за опазване на влагата и усета вътре в самото тестено произведения. След като се разреже кората, и двата значими фактора изчезват бързо. Машините за рязане на самун преодоляха това стеснение, само че като изпълниха хляба с консерванти.

Ако се чудите по какъв начин по този начин нарязаният самун в питателните магазини е свеж и не мухлясва, макар че стои на рафтовете от седмици, отговорът е, че е цялостен с консерванти и химикали.

Една от аргументите да не взимате този самун е, че нарязаният самун е маркетингов трик. Хората обичат да купуват нещо готово, тъй като това ги улеснява. Търговците се възползват от това, само че подобен самун не е по-добър, а е и по-скъп.

 Нарязан самун

Като цяло обаче, това не е главната щета. Според диетоложката Олга Алемайкина филийките самун също се обработват с консерванти, както споменахме нагоре - въз основата на аскорбинова киселина и етилов алкохол. Оказва се, че нарязания самун е вреден в този си тип артикул. Така се усилват рисковете за здравето.

Нарязаните хлябове са много търсени от купувачите. В реалност нарязаният самун е доста по-удобен за консумация, само че съгласно диетолозите е по-добре да не купувате подобен самун.

Освен това за рязане на самун в индустриален мащаб, ножовете на оборудването се смазват с масло. Така филийките не се слепват и наподобяват добре, само че хляба става още по-вреден за организма.

Ето за какво е по-добре да купувате цялостен самун, който се подготвя в пекарна и има по-кратък период на валидност.

Експертите поучават още хлябът да се съхранява в хартия или завит в забрадка. Така се предотвратява плесенясването и хлябът остава мек за дълго време.

Какво съдържа нарязаният самун

Разгледайте листата на съставките на нарязания самун, който е в действителност впечатляващ:

- пшенично брашно;

- вода;

- високофруктозен царевичен сироп или захар;

- квас.

съдържа 2% или по-малко от:

- стоманен сулфат (желязо);

- витамини от група В (ниацин, тиамин мононитрат (B1);

- рибофлавин (B2), фолиева киселина);

- ечемичен малц;

- соево масло;

- сол;

- калциев карбонат;

- пшеничен глутен;

- витамин D3 ;

- калциев сулфат;

- оцет;

- хранителни субстанции с дрожди (монокалциев фосфат, дикалциев фосфат, амониев сулфат, амониев фосфат и/или амониев хлорид);

- царевично нишесте;

- пшенично нишесте;

- соево брашно;

- суроватка;

- калциев пропионат (за опазване на свежест).

 Не купувайте нарязан самун

Сравнете със съставките в един достоверен занаятчийски самун: вода, ръж, пшеница, сол, квас, ечемичен малц, подправки. Това е! Просто и естествено.

Киселината от ръжената закваска работи като натурален консервант и защищава от плесен.

Ако нарязването на самун ви коства изпитание, може би е потребно да знаете, че вършиме нещо положително за здравето си. С добър нож за самун и вярната техника нарязването е елементарно: режете деликатно напред-назад с меко натискане, нарязвайки филийки с дебелина към 1/2 сантиметра.

За самун с същински усет разгледайте нашите предписания за:

- селски хляб;

- самун в хлебопекарна;

- пълнозърнест самун.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР