Нарушена е целостта на пясъчните дюни на територията на плаж

...
Нарушена е целостта на пясъчните дюни на територията на плаж
Коментари Харесай

Екоинспектори установиха засегнати дюни в Синеморец

Нарушена е целостта на пясъчните дюни на територията на плаж "Бутамята " в землището на Синеморец . Това е открито при осъществена инспекция на място от чиновници на Регионалната ревизия по запазване на околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас. В инспекцията е подаден сигнал за наранени дюни в този регион. В инспекцията са взели участие и представители на Община Царево.

Установено е, че в югозападната част на морския плаж е осъществено разораване и прекосяване на едрогабаритна техника , оповестиха от Регионална инспекция за опазване на околната среда.

След сравнение на снимания сектор с данните от утвърдената и призната профилирана карта за морски плаж "Бутамята " се откри, че от активността са наранени сиви пясъчни дюни . С помощта на GPS са снимани границите на засегнатия сектор за установяване на местоположението му по отношение на пясъчните дюни - обекти по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, показаха от Регионална инспекция за опазване на околната среда. От там осведомиха, че територията на морския плаж попада в границите на предпазена територия естествен парк „ Странджа “ и в две предпазени зони по смисъла на Закона за биологичното многообразие - „ Странджа “ за запазване на дивите птици и „ Странджа “ за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фаунa .

Проверка в осведомителната система за Натура 2000 установи, че засегнатият сектор попада в картирани естествени местообитания. Първото е предпочитано местообитание с код 2130 "Неподвижни крайбрежни дюни с тревна растителност “, а второто с код 2120 "Подвижни дюни с Ammophila arenaria по крайбрежната линия ". Тези местообитания са предмет на запазване в предпазена зона "Странджа “ за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фаунa, обявиха от Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Директорът на РИОСВ-Бургас е предал по подготвеност сигнала и констатациите от осъществената инспекция на министъра на туризма .

Уведомено е и Териториалното поделение в Царево към Районната прокуратура в Бургас , за изговаряне по подготвеност за съществуване на осъществено закононарушение, поради че са наранени местообитания, предмет на запазване.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР