Ако искаме да се развиваме като модерна европейска държава, основана

...
Ако искаме да се развиваме като модерна европейска държава, основана
Коментари Харесай

Румен Радев: Ако искаме да се развиваме като модерна европейска държава, ключът е българската наука и образование

Ако желаеме да се развиваме като съвременна европейска страна, учредена на демократични правила с високи технологии в нашата промишленост и във всяка сфера на стопанската система, с интензивен стопански напредък, с по-висок витален стандарт на нашето население, ключът е българската просвета и обучение, сподели президентът Румен Радев на срещата му с представители на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в Република България във връзка изразеното неодобрение и декларираната подготвеност за митинги в бранша на висшето обучение, оповестява Българска телеграфна агенция.

Не би трябвало да стигаме дотук, това не е добър сигнал и на открито, и към нашето общество, съобщи президентът. Партиите, които трансформираха Конституцията и заложиха нов член 23, че образованието, науката и културата са висша национална полезност, не помниха да трансформират и бюджета или несъзнателно пропуснаха. Това към този момент поражда редица подозрения в искреността на тези думи, записани в българската Конституция, разяснява Радев. Напълно ви поддържам във вашите претенции, съобщи още президентът.

Служебното държавното управление ще даде 39 млн. лева в допълнение финансиране за нарастване на възнагражденията на университетския състав в държавните висши учебни заведения, считано от 1 януари 2024 година, заяви пресслужбата на кабинета по-рано през днешния ден. Това ще даде опция минималната заплата за най-ниската академична служба в държавните висши учебни заведения да се усили с 290 лева – от 1810 лева на 2100 лева Повишението ще обхване 33 държавни висши учебни заведения с 2086 асистенти.

Съветът на ректорите на висшите учебни заведения насочи през вчерашния ден отворено писмо до президента, служебния министър председател и други " във връзка несъблюдение на поетите от страната задължения, заложени в Закона за висше обучение (ЗВО) ". Съветът на ректорите дефинира 20 май като начална дата за стъпаловидни по дълготрайност протестни дейности на всички висши учебни заведения до края на семестъра.

" Трудовите хонорари на преподаватели, асистенти, доценти и професори са унизително ниски и неконкурентни по отношение на тези на лица, заемащи позиции, изискващи не толкоз висок учебен и интелектуален ценз (и несъпоставими с възнагражденията на сътрудниците от Европейските просветителни институции) ", показват от Съвета на ректорите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР