Нарцисистите имат нещо общо помежду си и това е категоричната

...
Нарцисистите имат нещо общо помежду си и това е категоричната
Коментари Харесай

Ето за какво трябва да сте подготвени, ако скъсате с нарцисист

Нарцисистите имат нещо общо между тях и това е безапелационната увереност, че са по-добри от останалите във всичко. Затова или са свръхамбициозни, или обичат да мачкат останалите (или и двете). Също по този начин можете да видите нарциса да прави всичко допустимо да се хареса на останалите (първоначално), само че от вътрешната страна едвам се сдържат да не стартират да плюят по този или оня. А стане ли въпрос за раздели, тези хора стават в действителност неприятни и отблъскващи.

Ако си имате работа с нарцис, с който желаете да се разделите, би трябвало да сте готови за следното, с цел да знаете по какъв начин да се справите:

1. Ще се опитат да ви задържат, като предизвикат у вас възприятие на виновност.

Всички обвинявания, които ще се изсипят върху главата ви, имат една-единствена цел: да ви накарат да се почувствате отговорни поради решението си. Ще ви кажат, че сте им предизвикали непоносима болежка, че не се интересуват от възприятията им, че не сте оценили нищо хубаво, което са създали за вас.

В доста случаи сходна тактичност сработва – човек стартира в действителност да се усеща отговорен и да търси грешката у себе си. Дори се засрамва от избора си и взема решение да даде втори късмет – това обаче съвсем в никакъв случай не приключва добре. Съветваме ви да се придържате към решението си (щом сте стигнали дотук, значи има причина) и да не позволявате да ви манипулират толкоз елементарно.

2. Ще ви обещаят, че ще се трансформират.

Когато манипулативните им способи се провалят с гръм и тропот, нарцисистите прибягват до други тактики. Готови са да ви убедят, че надълбоко съжаляват за грешките си, разкайват се за държанието си и най-отговорно дават обещание, че ще се трансформират. Уверяват ви, че даже са подготвени да потърсят помощ. Общо взето са подготвени на всичко, което би ви направило щастливи и би ви предиздвикало да им дадете още един късмет.

Колкото и безапелационни да са обаче, нарцисът в никакъв случай не трансформира нрава си, нито държанието си. Дори за малко да се прикрива зад доброжелателна маска, ще покаже още веднъж същинската си същина и тогава ще съжалявате, че сте изгубили толкоз доста от времето си. Щом си ви върне, ще бъде все същият – контролиращ, завладяващ, ревностен човек. И идващия път когато се опитате да скъсате с него, ще опитва същата тактика, която към този момент един път е сработила.

3. Ще се пробват да привлекат вниманието ви по всевъзможен метод.

Нарцисът няма да спре да се пробва да бъде център на вашето внимание. Ще попада на вас „ инцидентно “ на всевъзможни места до степен, в която да се чувствате преследвани и застрашени. Може да го засечете да ви чака пред дома ви, да обикаля обичаните ви заведения. И не, нищо от това няма да бъде инцидентно.

Друго притеснително държание би могло да се изрази в разгулен среднощни позвънявания. Егото на нарциса е толкоз огромно, че надали ще ви остави на мира толкоз елементарно.

4. Ще ви засрами на публично място и ще сътвори конспирация.

В яда си нарцисът е кадърен да ви засрами пред приятелите ви или даже пред изцяло непознати – единствено и единствено с цел да нахрани егото си и да ви види унизени и душевен сринати. Не им доставяйте това наслаждение, а бъдете готови за сходна развръзка. Ще опише пред хората изцяло погрешна история за взаимоотношенията ви, в която нарцисът е жертва, а вие сте жестоки и зли – да вземем за пример, че сте му изневерявали.

Той не се интересува дали ще ви нарани, тъй като му доставя наслаждение да страдате, да „ ви го върне “, да е последна неговата дума. Може да стигне даже още по-далеч, като сътвори подправени истории, които да популяризира из обществените мрежи или измежду общите ви среди. Пазете се! 

5. Могат да бъдат брутално жестоки и коравосърдечни.

Ако нарцисът е този, който къса връзката, може да бъде изключително нечовечен. Освен това раздялата нормално идва като гръм от ясно небе, тъй като не е имало знаци, че нещата вървят към неуспех. Причината е, че нарцисът е благ, любящ, до момента в който има интерес. Загуби ли го, трансформира изцяло лицето си. В желанието си по-бързо да се „ отърве “ от вас не би се поколебал да ви обиди и унизи.

В този случай е значимо да се помни, че раздялата не е по ваша виновност. Този човек си е играел игрички с вас и очевидно не е изпитвал същинска обич. Не го идеализирайте и не страдайте ненужно по него, а в случай че в миналото опита да се върне, няма да бъде заради обич, а тъй като желае още нещо от вас. Помислете си!

6. Ще изтъкне слабостите ви!

В устрема си да ви нарани, нарцисът ще преувеличи всичките ви слаби страни. Няма да пропусне да изтъкне също по този начин оня път, когато сте имали потребност от помощта му. Ще ви повтаря по какъв начин не можете да се справите сами и зависите от него.

Не се оставяйте да подкопава самочувствието ви. Това не може да бъде причина да го приемете назад, откакто не се чувствате щастливи дружно. Не забравяйте, че нарцисистите нормално са положителни психолози и отлични манипулатори. Знаят коя струна в душата да пернат, с цел да получат това, което желаят. Останете мощни и не се поддавайте на операции!

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР