Народното събрание забрани продажбата на диазотен оксид (райски газ) на

...
Народното събрание забрани продажбата на диазотен оксид (райски газ) на
Коментари Харесай

НС забрани продажбата на райски газ на непълнолетни и употребата му в закрити обществени места

Народното заседание забрани продажбата на диазотен оксид (райски газ) на малолетни и използването му в закрити публични места. Парламентът одобри единомислещо на първо и второ четене в едно пленарно съвещание промени в Закона за здравето, импортирани от народни представители от ГЕРБ-СДС.

Забранява се продажбата на диазотен оксид и пълнители с него, в това число и онлайн, на лица под 18-годишна възраст, на територията на детски градини, учебни заведения, общежития за възпитаници, лечебни заведения, на спортни прояви и публични мероприятия, проведени за деца и възпитаници, както и в закрити публични места. На тези места се не разрешава и използването на така наречен божествен газ. Изключение за продажбата и използването на диазотен оксид ще се позволява единствено за медицински цели и за хранително вкусовата индустрия в закрити публични места.

При нарушаване на възбраната за продажба на така наречен божествен газ физическите лица ще бъдат наказвани с санкция от 800 до 1500 лева, а при наново нарушаване – от 1500 до 3000 лева, реши Народното събрание. Ако нарушаването е осъществено от едноличен търговец или от юридическо лице, ще бъде налагана имуществена глоба от 3000 до 6000 лева, а при наново нарушаване – от 5000 до 12 000 лева

Народното събрание одобри на две четения в един пленарен ден Законопроект за допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2022 година С него се дават 6 100 000 лева за разноски за личен състав на НЗОК, които към този момент са гласувани в актуализацията на бюджета за тази година. Целта е да се разпише съответен текст, с цел да се разпределят тези средства.

Управителят на НЗОК в период до 10 август 2022 година би трябвало да дефинира еднократно, повишен с идентична числова стойност на всеки чиновник, нов размер на самостоятелните съществени месечни заплати на работещите в НЗОК, без да надвишава оптималния размер на главната месечна заплата за съответното равнище и степен, считан от 10 юли т.г. в границите на разноските за личен състав, планувани по бюджета на НЗОК за 2022 година

Да бъде въведена единна входна точка, предоставяща централизирана информация в действително време за движимите движимости с регистрационен режим, върху които са наложени запори, одобри Народното събрание. Парламентът одобри на две четения в едно съвещание допълнението на Гражданския процесуален кодекс (ГПК), импортирано от Министерския съвет.

С приемането му ще се обезпечи построяването и поддръжката на електронна осведомителна система на запорите в България, е записано в претекстовете. Изграждането на системата ще обезпечи своевременното известяван на заинтригуваните страни при налагане или повдигане на запор, както и при смяна на вписаните условия, като по този метод ще увеличи сигурността в гражданския оборот и ще усъвършенства насилственото осъществяване върху движимите движимости.

Ще има огромно влияние върху стопанския оборот, защото в действително време ще могат да се виждат запори върху движимости с регистрационен режим, уточни министърът на правораздаването в оставка Надежда Йорданова. Тя сподели, че софтуерът е подготвен и се чака Народното събрание да одобри поправката, с цел да се премине към действително потребление на тези нови благоприятни условия.

Парламентът ратифицира Меморандума за съгласие по отношение на поддръжка за планове на Европейски Съюз сред държавното управление на Република България и Европейската капиталова банка (ЕИБ) и Рамковото съглашение за партньорство и поддръжка сред държавното управление на Република България и Международната банка за възобновяване и развиване (МБВР).

Народното събрание одобри на първо четене два законопроекта за промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Единият е импортиран от Владислав Панев („Демократична България“) и група народни представители, а другият – от Снежанка Траянска („Има подобен народ“) и група народни представители.
На първо четене бяха признати от Народното събрание и промени в Търговския закон, импортирани от Петър Кьосев („Продължаваме промяната“) и група народни представители.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР