Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да не разпределя

...
Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да не разпределя
Коментари Харесай

НС възложи на министъра на енергетиката да не разпределя дивидент от печалбата на БЕХ

Народното събрание разпореди на министъра на енергетиката да не разпределя дял от облагата на „ Българския енергиен холдинг ” (БЕХ) ЕАД за финансовата 2023 година Това стана с гласуваното решение, с което се планува министърът на енергетиката, в качеството му на упражняващ правата на едноличния притежател на капитала на БЕХ да не разпределя дял от облагата на БЕХ в размер на 425 млн. лева, представляващ разликата сред 1,225 млн. лева - облага по годишния финансов доклад за 2023 година след данъчното облагане и импортирания дял от БЕХ ЕАД от поправено предписание на Министерския съвет за 2023 година

Вносители на плана на решение са народните представители от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Теменужка Петкова, Жечо Станков, Мария Белова. Решението беше подкрепено със 132 гласа " за ", 43 бяха " срещу " и 12 " въздържал се ". В претекстовете към плана на решение се показва, че през последните три години се е открила трайна процедура държавната енергетика и Фонд „ Сигурност на електроенергийната система ” (ФСЕС) да бъдат употребявани за покриване на дефицити в разнообразни браншове. 

Дебатът продължи часове наред и в него взе участие министърът на финансите в оставка Асен Василев. Преди да бъдат закрити разискванията и решението да бъде гласувано, бе поискана отмора от името на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, съобщи Българска телеграфна агенция. След почивката депутатите гласоподаваха първо включването в програмата за работа за през днешния ден на разглеждането на първо четене на законопроект за промени в Закона за Българската национална банка. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР