Народното събрание ще обсъди днес проект на решение за приемане

...
Народното събрание ще обсъди днес проект на решение за приемане
Коментари Харесай

Очакван сблъсък в парламента, кой кого ще надцака за КПКОНПИ

Народното заседание ще разиска през днешния ден план на решение за приемане на процедурни правила за изискванията и реда за предложение на претенденти и за избор на ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ).

От " Продължаваме Промяната " сложиха изискване при договарянията за сформиране на държавно управление с третия мандат - да бъде признато антикорупционното законодателство и министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков да бъде определен за ръководител на КПКОНПИ.

Втора точка в дневния ред на Народното събрание за през днешния ден е второто четене на промени в Закона за хазарта. Измененията, импортирани от депутати от " ИТН ", бяха утвърдени на първо четене от Народното събрание предходната седмица. 

С гласуваните промени се уголемява обсегът на хазартните игри, проведени от Директива за птиците " Български състезателен тотализатор " (БСТ), като към тях се включват и игри със
залагания върху инцидентни събития и със залагания, свързани с познаване на обстоятелства.

С промените се регламентира, че хазартните игри се провеждат посредством пунктове за
залози, ситуирани в лични или наети пространства от тотализатора, в лични или наети пространства от външни лица, с които той има подписан контракт за разпространяване от негово име и за негова сметка; и посредством устройства за самообслужване, които са обособени и обозначени като пунктове за съответните хазартни игри.

В хода на полемиката на първо четене беше маркирано, че законопроектът цели да се предотврати банкрут на " Български състезателен тотализатор " и да се запазят тотопунктовете, другояче поради предходна смяна на Закона за
хазарта през август т.г. би трябвало да затворят близо 1000 пункта.

Вчера комисията по бюджет и финанси към Народното събрание гласоподава на второ четене измененията в Закона за
хазарта. Между първо и второ гласоподаване са постъпили две оферти. Първоначалният текст за общия брой на пунктовете, който да не надвишава 3000 на територията на страната, за да се избегне неконтролируемото разпространение на хазартни игри от държавното дружество, беше изменен на 4000 по предложение на Йордан Цонев от Движение за права и свободи. Що се отнася до рамката какъв брой от тези пунктове могат да бъдат дадени на външни лица, процентът на който се съгласиха депутатите, беше 15, макар препоръчаните от вносителите 65 %.

След законодателната стратегия на Народното събрание е очакван парламентарен надзор, в който ще вземат участие вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността в оставка Корнелия Нинова и министрите в оставка Бойко Рашков и Атанас Атанасов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР