Народното събрание разгледа докладите за дейността на Омбудсмана на Република

...
Народното събрание разгледа докладите за дейността на Омбудсмана на Република
Коментари Харесай

НС разгледа докладите за дейността на Омбудсмана на Република България през 2020 г. и 2021 г.

Народното заседание прегледа отчетите за активността на Омбудсмана на Република България през 2020 година и 2021 година

На съвещанието бяха показани мненията на разнообразни парламентарни комисии, имащи отношение към приемането на отчетите за активността на омбудсмана.

При представянето на отчетите в пленарна зала омбудсманът Диана Ковачева означи, че през 2020 година и 2021 година повече от 125 хиляди души са сезирали институцията с тъжби, с недоволства, с търсене на съвет, с подписки за систематични проблеми, с които се борят от години. Последните две години не бяха леки за българските жители, в това число поради пандемията от Ковид-19, а институцията на омбудсмана не е серпантина работа нито за ден, уточни Диана Ковачева. Тя посочи, че единствено за първите два месеца по време на рестриктивните мерки, свързани с Ковид-19, жалбите до омбудсмана са нарастнали с 30 %.

Диана Ковачева означи, че близо 43 % от жалбите на жителите, постъпили в институцията през 2021 година, са против частно-правни субекти – ВиК, електроразпределителни и топлофикационни сдружения, колекторски компании, компании за бързи заеми и така нататък Според нея това се дължи на обстоятелството, че хората са затруднени да погасяват своите отговорности към монополите.

От всички тъжби към омбудсмана най-вече е делът на потребителските тъжби, а измежду тях – делът на жалбите, свързани с неприятното качество на водата, уточни Диана Ковачева. По думите й не е редно да бъде увеличавана цената на водата без това да има връзка с възстановяване на качеството.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР