Народното събрание приключи с приемането на Бюджет 2024. Сред основните

...
Народното събрание приключи с приемането на Бюджет 2024. Сред основните
Коментари Харесай

За първи път от 3 години: Бюджетът за догодина бе приет навреме

Народното събрание завърши с приемането на Бюджет 2024. Сред главните параметри на бюджета е влизането в 3% недостиг, който е измежду най-важните измежду Маастрихтските критерии за влизане в еврозоната, доста увеличение на парите за обучение, млади фамилии, просвета и редица други, като за сметка на това се подвига доста облагането на хазартния бизнес, от което се чака в хазната да постъпят над 200 милиона лв. повече.

Общо харчовете, които възнамерява да направи страната, са в размер на 81,3 милиарда лв. или към 40% от брутния вътрешен артикул. Самият Брутният вътрешен продукт пък, чака финансовото министерство, би трябвало да нарасне с 3,2%. Спада и инфлацията - до равнища от 4,8% на годишна база.

Предвидени са финансови разноски за 9,8 милиарда лв., което е рекорден до момента размер. За първи път въпросните разноски са планувани в конкретика - по гледище на ГЕРБ и Движение за права и свободи се изготвиха описи с съответни планове от националната инфраструктура като Автомагистрала " Хемус ", Автомагистрала " Струма " и други, както и съответни планове, декларирани от всички общини в страната.
 Вдигат тройно таксите за <a href=хазарт " >
Вдигат тройно таксите за хазарт

С решение на Народното събрание

Именно тази конкретика посочи като неповторима линия на признатата фискална рамка депутатът от Движение за права и свободи и ръководител на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев .

" Това е първият бюджет за целия Преход, който има 100% програмно финансиране на капиталовата стратегия. Много министри и депутати приказваха за това, само че това не бе реализирано до момента. Друго доста значимо нещо е, че цялата финансова стратегия може да се добавя и трансформира според от равнището на усвояемост. Силно имаме вяра, че тази иновация ще докара до доста положителни резултати и ще спре това финансовата стратегия да употребява като буфер, а ще стартира да бъде мотор на икономическия напредък ", означи след окончателното приемане на бюджета Цонев.
 Българска социалистическа партия желае 2 милиона лв. за реституция на МОЧА
Българска социалистическа партия желае 2 милиона лв. за реституция на МОЧА

Народното събрание приема Бюджет 2024

Финансовият министър Асен Василев похвали единодушието на всички депутатите при гласуването на финансовите разноски за общинските планове. " Това демонстрира, че когато се работи транспарантно, когато кметовете и локалната власт могат да кажат какво е значимо за тях и за техните жители, всички в това Народно заседание, без значение какъв брой сме разнообразни, можем да се обединим и да подкрепим техните старания. "

Василев уточни - Бюджет 2024 е реален, само че няма да бъде елементарен за осъществяване. И тук е значим контролът по какъв начин се харчат пари, с цел да може в края на другата година България да бъде " по-модерна и по-европейска, а не със инфраструктура от римско време. "

Последният път, когато фискалната рамка на страната бе призната в точния момент, т.е. в края на миналата година, бе 2020 година
 Асен Василев твърди - пари за Бюджет 2024 ще има
Асен Василев твърди - пари за Бюджет 2024 ще има

Финансовият министър се надява той де бъде признат през днешния ден или утре

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР