Народното събрание прие вчера промените в Закона за енергетика, въпреки

...
Народното събрание прие вчера промените в Закона за енергетика, въпреки
Коментари Харесай

Делян Добрев разкри ексклузивно пред БЛИЦ как държавата ще спре мафията в енергетиката и защо синдикалните лидери живеят като баровци от Монте Карло!

Народното заседание одобри през вчерашния ден измененията в Закона за енергетика, макар гневната опозиция на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Основен основател на измененията е ръководителят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев. БЛИЦ потърси мнението му по най-горещите тематики в енергетиката и за безобразията на синдикалните водачи. Ето по какъв начин господин Добрев отговори на въпросите на Ивайло Крачунов:

-Г-н Добрев, каква ще е съответната изгода за българското общество от признатите през вчерашния ден от Народното събрание промени в Закона за енергетиката?
- След измененията в Закона за енергетиката, всички производители на електрическа енергия с конфигурирана мощ над 5 МГв, т.е. всички генериращи мощности като се изключи най-малките, би трябвало да продават на борсата.

Това ще докара до доста нарастване на количествата електрическа енергия на борсата, което ще подсигурява, че цената на електрическата енергия в България ще е пазарна, а няма да се дефинира от един, двама или трима производители.

- По какъв метод страната ще управлява да не се позволяват порочните практики, при които някои компании предлагаха електрическата енергия си на цена, която е 2-3 пъти над пазарната?
- Допреди измененията в Закона за енергетиката имаше единствено трима огромни производители, които предлагаха електрическата енергия си на борсата, а в този момент броя им ще се усили до 147.

И в случай че сред трима производители елементарно биха могли да бъдат направени сделки, то при 147 ще е навъзможно.

Освен това даваме нови пълномощия на КЕВР с спомагателен бюджет по европейски правилник да следи за пазарни операции. Санкциите при допускане на такива нарушавания са жестоки!

- Как гледате на безобразията в Мини Марица, където администрацията е раздута до 800 чиновника?
- Това е най-важната тематика след измененията в Закона за енергетиката, тъй като либерализацията на цената на електрическата енергия към този момент е реалност. Пазарът на електрическа енергия към този момент ще е транспарантен.

Следващото, с което страната би трябвало да се заеме в най-кратки периоди е промяната в сдруженията. Аз съм учуден от настояването на синдикатите за нарастване на цената на въглищата.

Едно вероятно нарастване на цената на въглищата ще обрече всички работещи в този бранш, и в мините, и в ТЕЦ-овете, на безработица, а самите сдружения на банкрут.

Г-н Крачунов, Вие знаете, че европейските правила изискват централите на въглища да закупуват плочи за въглеродната емисия. За да останат конкурентоспособни тези централи и да има работа и бъдеще за мините, би трябвало да се редуцират разноските и тяхната активност да стане по-ефективна.

Това, което синдикатите желаят е неуместно и обрича миньорите на безработица, тъй като с тяхното гледище за по-висока цена на въглищата обричат целия бранш на банкрут.

- В изявление за БЛИЦ, ръководителят на АОРБ Васил Велев разгласи активността на синдикатите за порочна и посочи, че те пазят правата на едвам 7000 от общо 2 225 000 български служащи. Трябва ли съгласно Вас тези скандални разкрития да бъдат деликатно проучени от контролните органи на страната?
- Г-н Велев е прав, а синдикатите не пазят правата даже на тези 7000 души, тъй като в случай че цената на въглищата се усили, те ще останат без работа.

Ако синдикатите защитаваха 7000-те хиляди служащи, то щяха да упорстват за по-голяма успеваемост на работата на мините, а не за увеличение на цената на въглищата, което ще докара до банкрут на всички по веригата.

Велев е прав и за това, че пред Вашата медия съобщи, че цената на въглищата в Европа е сред 35 и 40 лв. за звук. Защо в България цената е 75 лв. за звук, а синдикатите упорстват за в допълнение нарастване? Това значи, че другите мини могат да произведат дейно въглища на двойно по-ниска цена от тази у нас, а ние имаме два пъти повече разноски.

В Европа въглищните централи ще оцелеят единствено при изискване, че се преструктурират и станат по-ефективни.

Преди 3 години квотите за въглеродни излъчвания бяха 3 евро, сега са 14 евро. Европейска комисия планува цената да доближи до 20 евро.

С тези темпове на увеличение на цената, токът в тези централи ще стане непродаваем. По тази причина централите би трябвало да редуцират разноските си, а не да ги усилват.

Според мен нарастване на цената на въглищата в никакъв случай няма да има. Защото едно нарастване на цената на въглища до докара до банкрут на сдруженията.

- Научихме, че синдикалните водачи водят разточителен живот като баровците в Монте Карло - возят се на скъпи коли и пътуват на екзотични дестинации. Не е ли време прокуратурата да ревизира банковите сметки на синдикалните водачи и да изследва произхода на активите им?
- Синдикалните водачи употребяват скъпи коли, съвременни телефони и какви ли не екстри! Това са спомагателни разноски за тези централи, за които ме питате.

Ако синдикатите в действителност мислят за работещите в мините, първото което би трябвало да създадат е да се откажат от всичките си привилегии и по този начин ще създадат по-ефективни мините.

Нека синдикатите да дадат образец на всички останали и да се откажат от екстрите, които употребяват. Само че надълбоко се колебая, че това ще се случи!

- И откакто не се откажат от екстрите си, не би трябвало ли прокуратурата да се заеме с тях?
- Винаги съм упорствал за подобен тип инспекции!

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР