Народното събрание прие окончателни промени в Закона за хората с

...
Народното събрание прие окончателни промени в Закона за хората с
Коментари Харесай

Парламентът прие създаването на Съвет за наблюдение на правата на хората с увреждания

Народното заседание одобри дефинитивни промени в Закона за хората с увреждания, с които се основава Съвет за наблюдаване, чиято цел е следи използването на Конвенцията за правата на хората с увреждания.
Съветът ще се състои от 9 членове,като двама от тях ще се дефинират от омбудсмана, двама от ръководителя на Комисията за отбрана от дискриминация, четирима ще бъдат от организациите на и за хората с увреждания, а един представител ще се дефинира от Българска академия на науките.
Мандатът на Съвета е 4 години и стартира да тече от попълването на състава. Дейността му ще се управлява посредством омбудсмана и Комисията за отбрана от дискриминация. Съветът ще се съставлява от ръководител и зам.- ръководител.
Председателят ще се показва или от омбудсмана, или от Комисията за отбрана от дискриминация, а зам.-председателят от организациите. Съветът би трябвало да заседава минимум един път на 3 месеца.
Членовете му няма да получават заплащане. Всяка година Съветът би трябвало да показва в Народното събрание отчет за активността си.
Съветът ще работи при правилата за отбрана и гарантиране на правата на хората с увреждания; самостоятелност и публичност; съдействие и взаимоотношение с държавните и локалните органи и с поданството общество.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР