Народното събрание прие на второ четене текстове от Закона за

...
Народното събрание прие на второ четене текстове от Закона за
Коментари Харесай

НС прие прие на второ четене текстове и промени в ЗУТ

Народното заседание одобри на второ четене текстове от Закона за устройство на територията /ЗУТ/, с които се лимитира високоетажното строителство в регионите, планувани за ниско застрояване и по Черноморското крайбрежие - зона А и зона Б.

С признатите разпореждания от Закона за устройство на територията категорично се регламентира, че няма да могат да се трансформират методът и характерът на застрояване и разпоредбите, и нормативите за съответната устройствена зона.

Искрен Веселинов, съпредседател на ПГ "Обединени патриоти " изясни, че въпросните текстове са едни от най-спорните. Той означи, че признатите разпореждания са компромисен вид, препоръчан от самите строителни бизнесмени, които признавали съществуващото публично напрежение. Веселинов уточни, че огромни елементи от София, планувани за ниско застрояване, както и Черноморското крайбрежие, са били застроени с четири-пететажни здания, вместо с двуетажни такива. Това нервира хората, даже когато няма превишаване на кинта на застрояване и някакво пренаселване. По-опасното е, че то основава смяна в характера на застрояването ", сподели Веселинов. Той бе безапелационен, че предлагането дава опция да бъдат отстранени скандалните, по думите му, случаи на несъответствия сред типа застрояване, избран за дадена територия и действителното застрояване.

Любомир Бонев ПГ "БСП за България " настоя, че всички виждаме триетажни здания, които в последна сметка се оказват пететажни и дефинира въпросните отклонения като "архитектурни недоразумения " или "творчески визии ". Закон за устройство на територията дефинира височината на постройката, а не етажността, настоя депутатът, представен от Българска телеграфна агенция. Бонев прикани народните представители да не се поддържат концепцията за смяна на текстовете, защото това би довело до лишаване на права от притежателите.

С други текстове се основава Единен обществен указател по устройство на територията на интернет страницата на Министерството на районното развиване и благоустройството. Депутатите взеха решение още, че смяна на предназначението на постройка или на част от постройка - обект на образованието, науката, опазването на здравето или културата, може да се извърши "само след документално единодушие на съответния министър ". Този ред се ползва и за смяната на предназначението на спортни обекти и уреди или на части от тях, благосъстоятелност на страната или общините, плануват още признатите разпореждания.

Подробният организационен проект /ПУП/ в обсег до един квартал, а в Столичната община и в градовете с районно разделяне - до три квартала, както и за поземлени парцели, отвън границите на обитаеми места и селищни формирания, включително за нужните за тях детайли на техническата инфраструктура, се утвърждава със заповед на кмета на общината. Със заповед на кмета на общината се утвърждава и подробният организационен проект, предусещащ задънени улици с дължина до 100 м, взеха решение още депутатите.

Заповедите се издават в 14-дневен период след приемането на съответния план за обстоен организационен проект от общинския експертен съвет. Те се оповестяват на заинтригуваните лица при изискванията и по реда на Административнопроцесуалния кодекс и се разгласяват в Единния обществен указател по устройство на територията. Общият организационен проект се утвърждава от общинския съвет по отчет на кмета на общината, записа Народно събрание. Решението на общинския съвет за одобрение на общия организационен проект се обнародва в "Държавен вестник " и се разгласява в Единния обществен указател по устройство на територията. Одобреният общ организационен проект се разгласява на интернет страницата на съответната община в 7-дневен период от одобряването му.

Разрешение за градеж в урегулиран аграрен парцел /УПИ/ се издава единствено при прибавен обстоен организационен проект във връзка с регулацията в това число уличната регулация, свързваща обекта с уличната или пътна мрежа и осигуряваща достъп до съответния аграрен парцел. При УПИ с лице на повече от една улица е задоволително уличната регулация да е приложена по улицата, по която се реализира достъпът до градежа, гласоподава Народното събрание. Изменение на подробните устройствени проекти за смяна на предназначението на урегулирани поземлени парцели - благосъстоятелност на страната или общините, отредени за обекти на образованието, науката, опазването на здравето или културата, както и за спортни обекти и уреди, може да се извърши единствено след документално единодушие на съответния министър. Съгласието се дава служебно на кмета на общината или на способния орган.

Инвестиционните планове се съгласуват и утвърждават след документално заявление на възложителя и след показване на документи за благосъстоятелност, а за здания на жилищностроителни кооперации - и влезнало в действие решение на общото заседание за приемане на плана. За координиране и одобрение на капиталовите планове се заплащат такси по Закона за държавните такси и по Закона за локалните налози и такси. Не се изисква одобрение на капиталови планове за издаване на позволение за градеж на оранжерии с повърхност от 200 кв.м до 1000 кв.м включително, без съпътстващи индустриални съоръжения и без помощни здания и постройки, допълниха депутатите.

В свлачищни региони, вписани в регистъра по закона, геозащитни ограничения и действия се позволяват след издаване на авансово единодушие от министъра на районното развиване и благоустройството. Предварителното единодушие се издава по заявление на възложителя и въз основа на следните документи като документ за благосъстоятелност или различен акт, удостоверяващ право на възложител върху имота; схема от кадастралната карта и кадастралните регистри;актуално мнение за геодинамичното положение на свлачищния регион от Държавното сдружение за геозащита или от неговите клонове и др.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР